Monday, December 3, 2012

Ruam Susu

Kalau budak2 yg nyusu badan ni selalu kena ruam susu ni kan..mcm anak saya, Adam..ruam susu nye sgt la teruk..sampai di rujuk ke Pakar Kulit..huhuhu..sensetip betul kulit dia..

Dah mcm2 petua pakai..tepung ubi, lipstik la..ubat dr klinik pon dh sapu..tp sume tak berkesan. Makin teruk lagi ruam nye. Ditambah lg kalau dia minum susu pakai botol dia suka sembur blk susu tu..tu yg menyebabkan ruam susu nye tak penah nak sembuh..Hari tu hubby ade ckp ade sorang kakak kt opis nye ada bg petua supaya ibu nye tetiap pg sebelum gogok gg tu jilat kat tempat ruam2 tu...tak penah plak dgr petua tu..dan mcm tak sanggup plak nak wat cam tu..huhuhuuhu..

Jd ari jemaat ri tu dah di refer ke pakar kulit. Doktor dh bg krim ngan pelembab sekali utk disapu. Dan setelah dua ari Alhamdulillah kulitnyer dah beransur pulih..meskipun tak pulih sepenuhnya still nampak la perubahan skit dr sebelum ni..


Tengokla..betapa comotnye muka dia ngan ruam susu.sampai kt tengah2 dahi pon ado...masa ni dah kurang..kalau tak sebelum ni lg teruk merah2 muka nyer..kdg2 cian tgk bile ruam tu gatal sgt..abis digaru sampai luka..alahai adik..sib baik la kamu ni lelaki..kalau pompuan..tak cun dah dik..hehehhe..

13 comments:

fiza said...

Alolo...siannya dia. Kena ruam susu ibu ker? Saya alhamdulillah...anak tak kena ruam. Kulit adik sensitif yer. Smoga cepat sembuh.

Qhaifa Nur said...

lps susu mesti lap muka anak dgn tuala basah...takut ada ruam susu..kita pula yg risau merah sana sini...moga cepat sembuh....

Jiha said...

Niza..doc ada confirmkan tuh cuma ruam susu tak?bukan eczema ye? Aisy dulu penah gak gitu..so kitorg sapu virgin coconut oil kt situ..alhmdulillah,seminggu je dh hilang.. Tp nnt bb bau kerisek skit laa..hihi

wahida said...

la...siannya...semoga cepat sembuh...

tapi dia menten comel...hehe...

N i e Z a said...


Qhaifa Nur : tiap kali pas nyusu mmg lap ngan kain basah..tp x jln juga la..

Jiha : doc ckp ruam susu..x plak dia ckp eczema..virgin cocnut oil pon dh penah sapu..x jln juga..mmg tol2 sensetip kulit dia..

tq sume..

aanie said...

sama la ngn anak sy dulu...ruam susu gak...pastu ekzema la...tp x penah pegi pakar....dia hilang camtu je....tp selalu gak la jumpa doktor amik ubat...

mama_saly said...

oloo...tetap comel tau..!
betul niza,kalo mnyusu ank mmg gitu cepat naik ruam kalo tkena kulit, pipi atau tmpat lain.. biasanya saly kalo lepas bagi susu tu lap2 kan kawasan muka dan mulutnya dgn kain basah..sbb air susu ibu mmg gitu kn.cepat je naik ruam..@____@

mia izzati said...

kesiann plak budak2 kena ruam susu ni kan..

NM02 said...

anak saya pakai krim ELOMET. alhamdulillah, ape saje ruam cepat hilang

IntaNBerliaN said...

alahai siannya... dah la putih.. nampak merah2...

j.e.h.a.n. said...

ala cian2..ruam susu yea?? anak kakak pernah kena. Dr. advise soh pastikan kering je, xyah sapu apa2, sb kesian baby dia sapu juga sebamed, nmpk ok sikit =) tp dulu ms sy preggy attend kelas penyusuan, nurse ada bgtau yg susu ibu adalah ubat pd ruam susu baby..

zoora qushairi said...

alalaaa cian dia..comot pon comel tu ha . get well soon baby.

anak 1st zura kena dulu pastu sapu Sudocrem.

Wak Gelas™ said...

wahh siannyee adik tuuu.. uuHHuu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...