Thursday, June 23, 2011

Alahai "Cik Ponti"

Huhuhuhu..empat hari yang sangat menyeramkan..di ziarah oleh "cik ponti" di rumah.Kesian si kecik..sampai demam2 ditegur "cik ponti". Mana lah datang nye "cik ponti" ni saya dan hubby pon kehairanan.Sepanjang dua tahun mendiami rumah ni tak pernah lagi di ziarah "cik ponti".

Baru 4 ari lepas la tetiba di ziarahi hingga membuatkan Fiqa demam dgn teruknyer.
Nasib baiklah hanya suaranyer je yang didengar..kalau lah muncul di depan saya mau pengsan agaknyer memandang muka "cik ponti" yang mestilah tersangat jelita disamping rambut yang mengurai panjangnyer..hahahahaha..kalau dah orang dewasa pon boleh demam apatah lagi budak sekecik Fiqa..

MC dua ari yang diangan2kan nak merehat2kan diri dek penangan sakit mata terpaksa dikuburkan bagi menjaga Fiqa yang demam..huhuhu..tak ape la..nilai pengorbanan ibu menjaga anak yang tidak sihat harga nyer terlalu tinggi.
Alhamdulillah..selepas minta pertolongan seorang Ustaz..rumah dah dipagar, air penawar dah ditawar..moga2 hari2 yang mendatang tidak lagi di ziarahi oleh "cik ponti" atau sekaum kerabatnyer..insyaAllah..harap2 begitulah..

Wahai "cik ponti" carilah port lain kalau ia pon nak dtg ziarah..tak perlulah nak menziarah ke rumah kami...anda2 sume tidak diundang ke rumah saya..di tempat mana awak datang..balik la balik tempat asal awak tu ok...
Hahahaha..sempat lagi buat entry utk "cik ponti" ni...mcm la "cik ponti" ni baca blog saya kan...hahahahahaha....apo la..

Tuesday, June 14, 2011

"Wildcutecat 1st Giveaway: Your Baby's Laugh Photo Contest"


sila klik gambar diatas untuk link ke puan empunya contest

Hohohoooo..tetiba pulak saya rasa nak join satu contest ni..contest "Wildcutecat 1st Giveaway : Your Baby's Laugh Photo Contest"..first time nak join ni..hehehhe..syarat contest ni pon mudah banget..cuma buat 1 N3 mengenai contest ni kat blog..pas tu tepek la gambar anak yang tengah tergelak ke senyum ker..heheheh..pas tu link kan ke tuan punya blog ni...

So pada sesiapa nak nak join contest ni boleh la ke wildcutecat life yer...jom ramai2 memeriahkan contest ni..



Nama : Nur Syaza Afiqah Bt Mohd Noor Syawal
Tarikh Lahir : 17 November 2009
Tarikh Gambar Diambil : 5 Jun 2011
Nama Ibu : Asmaniza Adzmi

Ok..rasanyer itu saje kot..hehehe..harap2 puan empunya contest berpuas hati..dan terima kasih diucapkan...

Medan Selera Tesco

Semalam lepas balik keje terus pegi tesco beli barang2 rumah yang mana dah kehabisan..tak banyak pon borong..beli sayur2 jer..lepas tu terus turun cari makan kat food court tesco yang dah diubahsuai..nampak cantik..tersusun..dan harga makanan nyer pon sudah naik dari sebelum diubahsuai..huhuhuhu..

Ada tambahan menu untuk kanak-kanak.Setiap stall ade menyediakan 1 menu untuk kanak-kanak.Bagi saya baguslah buat stategik perniagaan cam ni kan..Jadi pelanggan yang datang ade banyak choice nak pilih dan ade idea untuk bagi anak-anak mereka makan.Betul tak?




tanda yang berhighlight merah tu la menu utk kanak-kanak




kerusi meja sume dah baru


menu hubby..cantonese yee mee kalau tak silap saya..heheheh rege rm6.20 yer..


menu utk saya..nasi ayam..regenyer rm5.80 kalau tak dulu rm5.50


ni pulak menu utk fiqa..bihun sup..rege rm2.50..so far oklah rasanye utk budak2


nak suap sendiri..huhuhuhu..


suka la biler dapat suap sendiri..


habis dah bajunyer tumpah kuah sup..banyak yang tumpah dari masuk ke mulut..

Start semalam suhu badan fiqa dan maintain..dah tak demam..dan tak ade pon naik bintik2 merah yang dikatakan campak tu..Naluri saya kuat mengatakan yang fiqa alahan pada makanan..tak tau la makanan ape yang dia alah..

Hari masa kenduri yang fiqa demam tu..jiran-jiran MIL saya cakap yang fiqa kena campak halus..sebab naik bintik2 merah kat badan dia..so lepas kenduri petang tu saya bawa ke hospital tanjung karang..yang cek pon bukan doktor..tapi Medical Assistant..Bile saya terangkan kat dia yang jiran2 saya ckp kemungkinan campak..MA tu dengan lajunyer mengiakan yang itu adalah campak..huhuhu..tragisnyer kan..

Kalau betul2 campak mesti sekarang ni dah naik bintik2 merahnyer kan..tapi bintik2 merah tu dah tak ade..confirm2 la bukan campak..tapi alahan..sebab dulu fiqa dah pernah kena macam ni..naik bintik2 merah then 1 badan nye jadi bengkak dan panas..jumpa doctor..doktor cakap itu adalah alahan..Ni jadi balik alahan nyer..saya pon tak tau ape yang dia makan yang boleh jadi alah..sebab kat rumah memang saya kontrol pemakanan dia...tak ape lah..ni jadi satu pengalaman buat saya kalau ianya terjadi masa akan datang..hehehe

Huhuhuhu..dah melalut pulak saya..tadi citer pasal medan selera..ni citer pasal demam fiqa pulak..hahahaha..ok..pada sesiapa yang belum berkunjung ke Tesco Shah Alam..boleh la melihat suasana baru food court nyer..dan kemungkinan akan ade banyak lagi renovation yang nak dibuat...

Kenduri Bertandang di rumah MIL


Minggu lepas majlis di Terengganu..minggu ni majlis di rumah MIL pula..saya langsung la tak boleh nak wat keje ape pon..fiqa demam..merengek je la dia..itu tak kena ini tak kena..semua serba tak kena jer dgn dia..Penat saya dibuatnyer..asyik nak berdokong jer..orang cuit sikit pon dia dah bantai melalak..alahai anak ibu...nape la cewek sangat ni...Oklah..kita layan dulu gambar..


pengantinyer...


antara tetamu yang hadir


rajin sungguh adik2 ni basuh pinggan


jiran-jiran yang menolong


bibik @ cik jam yang tersangat la peramahnyer


makanan utk pengantin


tetamu VIP..peramah juga..

Ni adalah antara tetamu VIP..sempat juga saya bergambar..hehehehe..tgk la fiqa tu..muka selebet..hahahahaha..sape kenal tetamu ni?hehehhe..ramai yang tak kenal..sebab Puan Sri ni low profile..isteri kepada Menteri Besar Selangor...Puan Sri Salbiah bt Tunut...




time ni mood dia tgh ok..




Muhammad Khairy Imran

Ni anak adik saya...juga merangkap anak susuan saya..hehehehe..budak nyer tersangatlah montoks..kekekek..sedap wat bantal peluk ni..hahahhaa..selalu sangat kena buli dgn saya..geram sgt saya tgk..mulat sangat..hahahhaa...

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar..tetamu sejak dari malam sebelum kenduri tak putus2 berkunjung..cuma saya tak dapat nak menolong ape2 yang patut..tak apelah..yang penting jiran2 sangat2 berkerjasama merewang..sampai terpaksa masak lauk buat kali kedua disebabkan kehabisan lauk..Alhamdulillah nasib baik cukup untuk menjamu tetamu yang hadir...

Wednesday, June 8, 2011

Entry khas dari blog Ha sue..

Entry ni khas untuk blog HaSue sempena follewers HaSue telah mencapai followers 1002..tahniah diucapkan...



Terima Kasih atas BLUE ROSE...
Semoga berjaya HaSue


Monday, June 6, 2011

EBM yang terpaksa dibuang..






Sedihnyer melihat gambar2 susu tu..tapi itu la hakikatnyer yg terpaksa diterima..disebabkan fiqa dah tak nak minum dalam botol susu..dan tak nak langsung minum susu EBM..terpaksa lah buang susu2 ni memandangkan dah expired pon...setiap 1 botol dan plastik ade 3 auns susu..dan susu2 yang didalam plastik ade lebih kurang 60 batang..huuhuhuhu...

Jadi sekarang ni pon saya dah tak ade rutin harian mengepam di opis..sbb membazir je pam..simpan..tp tuan punya badan tak nak..nak yg fresh ajer..hehehehe..tak ape la..asalkan anak ibu sihat..dan masih kekal minum susu ibu sepenuhnya..alhamdulillah..moga berjaya hingga 2 tahun..insyaAllah..6 bulan saje lagi...rasa cam sayang je nak ceraikan susu..




kecik jer..gi klinik selalu kena marah dgn nurse..underweight..hhuhuuu..


suke nye dia...hehehhe

Ni la budak yang nak minum susu fresh ajer..balik keje jer mula la bergantung..sampai nak masak pon susah..heheheh..

Jalan - Jalan Ganu (BIL Weds)

Huhuhu..lotih sugguh minggu ni...malam khamis lepas kami sekeluarga bertolak gi Terengganu. My BIL kahwin..dapat orang ganu..minggu lepas majlis di ganu..minggu ni pulak majlis di rumah my MIL..Bertolak dari sini hari tu dalam pukul 11 malam...sampai di Terengganu dalam pukul 6 pg cenggitu la..letih rasanyer badan..ye la..balik dari keje kemas2 beg yg belum dikemas pastu terus balik kampung..berkumpul disana..kami satu kete..1 biji bas dan 1 lagi biji kete member BIL..(Brother in Law)

Kat sana pon kami tak banyak berjalan2..sebab tak tau nak berjalan kemana..cuma sempat la sekodeng2 ke pekan Paka..tapi sunyinyer la pekan tu..mungkn sebab hari jumaat kot kan..lenggang je pekan nyer...kalau la KL cam ni kan best...hehehehhe..

Selesai majlis sanding hari sabtu tu kami pon bertolak balik ke Shah Alam..singgah kejap di Kemaman utk membeli belah..beli la keropok2 kering..keropok lekor..tak sempat pon nak berjalan2 ke pantai dgn masa yg terhad tu..dan kami pon mmg tak bercadang nak stay lama skit..lagipon tak plan nak bercuti kemana2 pon..hikhikhik..lenkali la pegi bercuti..


tak tau ape nama pantai ni..tak dapat nak turun menikmati pasir pantai..fiqa tido..huhuhuu..


tahniah..moga kekal hingga akhir hayat..amin


bergambar dulu sementara tunggu pengantin berarak..hehehe

Tak banyak amik gambar pon masa kat Ganu ni..banyak gambar2 pengantin jer..fiqa pulak banyak ragamnyer sepanjang di Teregganu..tak senang duduk saya dibuatnyer...
oklah..sekian utk entry ni..hehehhe..dah tak tau nak tulis pe..kekekekke...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...