Thursday, October 20, 2011

Mood Ke Tengah Laut Dalam

Assalamualaikum dan selamat pagi sumer..hehehe..lama dah tak berceloteh kat sini..nak jenguk umah kengkawan yg lain pon lom ade kesempatan..Almaklumlah..mood skang berada di laut dalam..hahahaha...

Tunggu la nanti..klu mood dah smpai ke tebing skit leh la nak apdet2 balaik ape yg patut..mana2 umah kengkawan yg sempat saya terjah saya terjah yer..yg tak sempat tu sorry ye kengkawan..nanti saya terjah..tp amik masa skit..

Biler mood ke laut dalam ni mmg susah..bkn takat nak apdet blog pon tak de mood..nak wat keje2 opis..keje2 umah pon tak de mood..sib baik la mkn masih ade mood lagi..hahahaha..cian encik somi tu..slu pepagi dah ade breakfast..skang ni dah tak de breakfast dek kerana mood ke tengah laut dalam bini nye nih..kekekke..tak pe la ye bang..rasa la mkn kedai pulok..mesti lagi sedap dari saya masak..hihihihihi...



Tuesday, October 11, 2011

Van Milo..vroom..vroomm..



Sekarang ni hubby tgh sibuk buat collection van milo ni. Rasanyer ari tu ade kuar yg utk penebusan van milo..walaupon dah tamat tarikh penebusannyer..tp still leh wat lagi dgn hantar borang penebusan tu ke Milo..

So pas ni nak tebus van yg besar2 plak..hehehe..pantang nampak pembungkus milo ke ape2 yang berkaitan ngan milo, kompom simpan..nak wat penebusan..hehehhe..



Monday, October 10, 2011

Al fatihah untuk arwah..

Belum pon seminggu dpt berita gembira yg dtg dr sahabat baik yg baru menimang cahaya mata, hubby dapat plak berita sedih dimana lagi seorang sahabat baik juga yang kematian isteri nye pada hari Ahad pukul 8 pg. Innalillah..

Sememangnye kami semua terkejut dgn berita ni. Arwah memang dah sakit sejak awal tahun hari tu. Batuk yg diikuti dengan batuk berdarah. Kalau mengikut perubatan moden dikatakan tibi, sebaliknyer pulak klu ikut perubatan tradisional ni santau.Wallahu'alam. Tak taulah mana satu yg betul yang pasti arwah tersangat2 menderita. Saya hanya sempat dua kali menziarah sewaktu arwah sakit..kaki dan tgn nyer abis membengkok..

Semalam ptg kami gerak balik kmpung untuk pergi melayat ( ni dlm bahasa jawa..kalau bahasa melayu ziarah org meninggal) hehehe...jenazah dah siap dimandi dan dikapankan. Selepas asar baru dikebumikan. Itu pun sebab menunggu mak dan ayah kwn hubby ni balik dari kenduri di Perlis. Arwah meninggal di rumah mertuanyer..maknanyer umah kwn hubby la kan..hehehe..family arwah dari pahang bergegas datang selepas mendapat berita.

Kesian kwn hubby ni..nmpak memang begitu tabah. Muda-muda dah menjadi duda anak 3!..yg paling kecik berumur 3 thn. Kesian tgk anak yg masih kecil bertanya saat ibunyer hendak dikebumikan.." nape mama duduk dlm lubang tu??" huhuhu..tersangat hiba dan sebak.. Moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..amin..dan takziah utk Hazri sekeluarga..moga tabah menghadapi ujian dariNya..

suasana hiba ditanah perkuburan. Amik gbr dr jauh je..
tak masuk kawasan kubur. Sebab bawa si kenit fiqa ni

banjir skit kwsn kubur sbb semalam hujan lebat

Malam tadi saya tak berapa nak dapat tidur dengan lena. Bukan sebab terkenang arwah..tapi sebab fiqa yang mcm tak keruan tido nyer..resah gelisah..kejap2 menangis.ape kah sebab saya bawa dia ke kubur? Harap-harap malam ni tak ade la ape2 kan..

Al Fatihah...


Thursday, October 6, 2011

Melawat Baby Baru..

Erm...alkisah dua hari lepas punya citer..hikhikhik...melawat member baik hubby dr tadika yang baru menimang cahaya mata pertama..Alhamdulillah..Baby girl seberat 2.6kg..Nama tak tau lagi nak pilih nama ape..sebab sume mak2 sedaranye dok berebut nak bg nama..almaklumlah..cucu pertama sebelah wife nyer..tu yg sume xcited giler..


agak blur skit gambonyer..almaklumlah..tgn tak berbedong yg amik..
hahaha..marah hubby nti..


semestinyer..amik berkat..hahaha...


ni wife kwn hubby tu..babynyer mmg tido berpeluk aje ngan ibunyer..

Luper plak nak snap gambo member hubby tu...tak per la..yg penting gambo baby yg nak ditunjukkan..Gambo ayahnyer nanti2 la letak..
Ape pon tahniah utk Hasrin dan Ain..moga kehadiran cahaya mata ni menambahkan ikatan kasih sayang korang berdua hingga akhir hayat..amin..



Alkisahnyer..

Waaahhhh..ari ni la baru dpt nak hapdet belog... Nak hapdet kat umah kompom la tak de masa yg terluang... Balik je umah dah berkejor masak mkn malam, dah mkn opkos la terus membuta..bg menambah lelemak yg ade..kekeke..alasan kenkonon nak tido kan anak..last2 mak nye yg terbongkang dulu..wakakaka..

Semalam ape ke benda ntah letrik kt opis ni..jap2 ade..jap2 tak de..last2 dah tghri tu langsung tak ade ..bergelap la kitorg..nasib baik la ade cahaya dr tingkap..klu tak..memasing nmpak kan gigi je la erk utk bg nmpak cahaya dan ade org di opis..hahaha..<-- lawak pepagi bg hilang sengal. Ingatkan letrik je tak de..sekalinyer ngan lif2 pon breakdown..hambik..dah ler menapak kitorg dr tkt 17 ke tkt 14..sib baik la tkt 14 ade lif yg boleh digunakan..klu tak menapak la smpai ke LG..mau patah lutut dan segala tulang melulang yg ade..ngeh3..

Sampai ke pagi ni lif yg boleh digunakan cuma satu jer..dah berebut2 la sume nak naik..nak mengejor punch card. Punch card plak guna jari..klu guna card leh la soh sesape ting tong kan..nak tak nak menapak lagi la ke tkt 1 pulak utk punch card..dah itu yg terpaling hampir..nak tggu turn naik ke tkt 17 tu kompom tak sempat..dah smpai depan pintu tercunggap2 mintak nafas..aduhai..pepagi lg dah bersenam..

Semalam 1 ari tak buat keroje..dek kerana letrik tak der..ari ni gamaknyer 1 ari juga la lg tak wat kerejo dek network problem..tu la susahnyer keroje klu dah bersangkut ngan network ni..ape pon tak bleh..hahaha..line tenet pon tak ade ni. Sib baik bawa pak cik "beruk" ni ke opis..dapat la mengisi masa terluang ni utk hapdet belog..klu bos dapat tau abis ni..kekekeke..

Oklah..tu je nak citer pasal semalam..wat abis karen je korang baca kan..hahahha..lantak pi...kekeke..

Monday, October 3, 2011

Citer Ujung Minggu..

Halahai...sindrom M dah menyerang..entry ni dok dalam draft dari semalam lagi..tp sindrom M menyerang..nak mengarang ayat bagai tu yg menambah2 kan lagi sindrom M ni..hahahaha...abaikan...biler la nak berjaya hapuskan sindrom M ni kan..

Oklah..berbalik pd tajuk..citer ujung minggu baru ni..adik2 datang berkunjung ke rumah..asalnyer plan nak sambut 1st bestday anak adik saya..tp terlari plak plan nyer. Sebabnyer ayahnyer diserang fenin2 buek2 penangan mkanan yg dimakan kt opis.So ala kadar je la..order pizza hut..dan saya plak masak la nasi beriani..hehehehe..


nasi beriani


ayam masak merah...


dalca...terjongkit plak kaki ayam tu..hehehe


pizza la...


pizza lagi...hehehe


ni la bestday boy nyer...anak buah..merangkap anak susuan saya..hehehe


kongsi makan keropok roda sesama..

Yang kat bawah ni pulak kitorg gi berjingga2 ke fun fair..org tak berapa nak ramai sgt.Mungkin kurang sambutan kot..lagipon fun fair skang ni dah tak macam fun fair masa kita kecik2 dlu..kalau dulu happening jer kan..fun fair yang skang ni adiahnye pon cam dah tak semeriah dulu..



Mari memancing itik..agaknyer itik yang utk dapat adiah2 best cuma dia letak sekor atau dua ekor je kan..sebab kebanyakkan yg memancing sume dpt adiah yg kecik2..tak ade pon yang terkena adiah yg besar2..


Gbr kurang memuaskan..hehehe..yg ni game yg mcm buaian tu..ngeri je tgk..hubby ajak naik tapi saya tak nak naik..takut..ngeeee...




adik2 saya..fiqa tu ntah kenapa la nak melekat ngan acu nyer..saya nak amik pon dia tak nak..


ni game yg mcm cawan tu..berpusing2 fenin2 kepala wooo..


rileks je bdk kecit ni..cam biasala..berkepit ngan acu nyer..


hubby menembak tak kena2 sasaran..


bergambar kenangan..hehehehe..

Sekian la citer utk hujung minggu...hehehehe...





Thursday, September 29, 2011

6 minggu..6 bulan..6 tahun dan bla..bla..

Terpanggil utk wat entry ni..Saje nak berkongsi email dr member...
hehehe..sgt menarik ayat2 nyer...hahahaha...ade banyak..
tp yg sikit ni je la..panjang sgt nti entry nyer..kekekeke...
lawak2 petang kamis ni..

Ayat Selapas Kawen

Sebelum tido :
6 minggu : Selamat tido sayang, mimpi indah2 yer..mmuuaahh
6 bulan : Tolong matikan lapu tu, silau ah..
6 tahun : Sana sikit lah...tido kalau tak mengepit tak boleh ker??
More than 10 years : tido asing2..laki tido depan tv, bini tido ngan anak2..hahahaha..

Balas Sms :
6 minggu : Iye sayang, jap lagi i sampai umah, sayang, i beli murtabak fevret u yer sayang
6 bulan : traffik jam aahh..
6 tahun : k...
More than 10 years : ............(tak balas terus) hehehhe

Dating proses :
6 minggu : I love U , I love U , I love U...
6 bulan : Of course I love U...
6 tahun : Iyalah..kalau i tak cintakan u buat ape i nikah dgn u?
More than 10 years : buang tebiat ke u ni..cakap mengarut..

Waktu tengok tv :
6 minggu : Baby..kita nak tengok citer ape mlm ni yer?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah..
6 tahun : Jangan tukar2 boleh tak?
More than 10 years : tak de keje lain ker?tengok tv jer...

Masakan :
6 minggu : wah tak sangka I, pandai u masak..rasa pon sedap..
6 bulan : kita makan ape mlm ni??
6 minggu : Ha? Lauk ni lagi??
More than 10 years : Today I balik lambat..I makan dgn kengkawan...

Memaafkan :
6 minggu : Sudah la..tak ape..dah pecah.nanti kita beli yang lain eh..
6 bulan : hati hati..nanti jatuh tu...
6 tahun : orang dan cakap berkali2 pon tak paham..

hehehhe..lawak la kan..penah tak jadi kat kengakawan sumer?yang kat bwh ni pulak saya tambah..hahahaha...

Panggilan manja :
selepas kawen : sayang...
dah dapat anak : ibu..
dah ade cucu : awak ni...

hahahha...tak romantiknyer..kan best sampai ke tua pon still pnggil sayang kan..tak kira la depan anak ke..
barulah nampak ikatan kasih sayang tu kan...
so sweetttt..hahahah <---berangan lebih...kekeke...




Wednesday, September 28, 2011

Segmen Jom Tambah Follower



mari menambah kenalan di alam maya..
moga dapat berkongsi pengalaman yg ade..hehehe..

Tuesday, September 27, 2011

Marah la Anak..

Marah la anak...

Tapi jangan sampai melabelnyer..

"Bodoh, Degil, Malas, Nakal!..."

Semua label adalah kesimpulan kita tentang seorang anak. Apabila kita membuat kesimpulan, bererti kita telah memuktamadkan siapa anak kita. Kesimpulan itu menjadi doa. Hodohnya bahasa seorang ibu atau bapa jika yang didoakan itu adalah kebodohan, kedegilan dan kenakalan anak...Siapa anak kita..kita sendri la yang mencorakkan nyer..

sekadar perkongsian sesama kita...

Jamuan Hari Raya di Hujung Syawal...

Opis kembali sunyi pg ni..kengkawan opis gi memenuhkan perut di jamuan raya anjuran puspanita negeri selangor.Saya pulak nape tak pegi?heheheh..saya gigih ni nak mengabiskan pose nam..cukup2 mkn jer smpai sok..tu yg terpaksa menguburkan niat di hati utk memenuhkan perut ni jg..kekekeke...

Banyak jg lg tempat2 yg masih wat open ouse di akhir2 syawal ni..Opis husband saya pon ari ni jg la jamuan raya nyer..sekali ngan acara penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang..Tak dpt juga saya nak gi memenuhkan perut saya ni..hahaha..xpe2..kompom balik nanti husband bw balik sikit juadah2 nye kan..dapat juga la merasa..ye dak?yg penting klu ade hasil tapauan nyer..coti msk la petang ni...ngeeee...

Ape pon saya nak mengucapkan tahniah for my hubby..kerana mendapat APC utk thun ni..Alhamdulillah..syukur.Rezeki di akhir bulan syawal utk Mohd Noor Syawal...hahahaha...Terharu ngan ucapan terima kasih hubby di FB nyer..tapi ucapan terima kasih jer ker?ngeh3...Pg tadi husband saya beria2 ajak saya dtg jg majlis tu..(iye ke ngajak sungguh2? <-- isteri yg nakal) hahaha...tapi xpe la..demi pose nam ni..lupakan la jap bab mkn2 ni..nak bergambo bagai bebiler leh bergambo..kan..kan..kan..<--ayat sedap secukup rasa utk ati..hehehe..

Dah entry ni pon pasal jamuan raya..so saya nak tempek la sikit sebanyak gambo masa jamuan raya opis saya 2 minggu lepas..kekekke..skg baru rasa nak tempek..hahahha..meh layaaaannn...


antara gerai2 dan tetamu yg lom rmai berkunjung..


setup2 gerai oleh kengkawan..


kambing yg tergolek


satay..mmg marvelous..


teh tarik yg sgt sedap..sampai 3 gelas saya minum..


tetamu VIP yg hadir


betapa gigihnyer saya melayan tetamu VIp ni..hahahahaha


kwn2 opis..bergambar mmg haruslah..hahhaa


kami sume...

Ok..setakat tu je la gambo2 yg dapat dikongsi..banyak lg sebenarnyer gambar2 nyer..tp tenet ni selow melow pulok..ni je la yer..nti kot2 ade lg ke gambo2 jamuan raya yg nak ditempek saya tempek lg yer..kekekekeke...sekali baca entry ni cam entry rojak pulak..ngeee..abaikan..hahahha..

Thursday, September 22, 2011

Cubit Sampai Lebam?

Smlm petang balik keje cam biasa la..hati ni berkobar2 tak sabar nak amik anak..nak tau pe perkembangan ari ni..sekali sesampainyer pengasuh tu pon ckp..

pengasuh : mintak maaf la kak..pipi fiqa lebam sikit..td geram sgt main2 pipi dia..cubit2..tak perasan plak leh lebam.
saya : ha? yer? (gelak2..dalam ati debar jg...) erm..xpe la..(x tengok pon lg cmne rupenyer lebam tu..mungkin ingat sikit jer)

Dah amik beg bagai sume..kuar le dr umah pengasuh..belek2 la muka fiqa sekali tgk..mak ai..lebam giler pipinyer..kompom sakit la klu dh lebam mcm gini gayanyer..ape la..kita sdri pon tak sanggup nak cubit anak sdri ataupon anak org lain smpai lebam cm tu wlu geram comel sgt ke ape..tp sesenang plak org len cubit smpai lebam cm tu.huk aloh...tensen jap..agak2 la klu nak tarik pipi pon..

Smlm pon masa dah amik fiqa..tgk dia senyap je..klu tak sengih memanjang..gelak2 la ape la..ni geletek cmne pon wat muka tak tau jer..senyum pon tak..dh bw g main..mkn kfc..baru la nmpak mood dia ok skit..riso jg la klu ape2 kan..huhuhu..hati seorg ibu ni..mmg cepat riso dan cuak tgk anak berubah wlu pon kejap kan..

Itu pon ntah yer ke sebab cubit ke aper..ke terhantuk bucu meja ke pae ke wallahua'lam..tak baik plak nak berprasangka buruk plak kan..huhuhuu...aduhai..kalau betul terhantuk ape2 ke atau bebudak lain main2 terketuk ape ke..bgtau je la..tak kisah la kan..Oh yer..pengasuh ni muda lg dr saya..tu yg dia panggil saya kakak..dia pon dah kawen..surirumah sepenuh masa.Anak dah 2 org, yg sulung thn depan dah sekolah darjah 1...huhuhu..

Tepon mak saya kt kampung citer la kt mak..then mak ckp soh antar bg mak yg jaga..hahahaha..lagi la tak keruan saya dibuatnye nak antar nun jauh ke utara tanah air..tak ape la..biarla susah senang cmner pon anak tetap nak jaga sdri juga..


huhuhu..sakit mata memandang..sakit lg hati merasa..

Wednesday, September 21, 2011

Ragam si Anak Kecil..



memula xcited terlebih nak naik...


dah masuk token mende alah tu bergerak dia pulak yg takut..


tgk mende alah tu pon xmo...


muka cuak..nak larik..mulut dok sebut takut..huhuhu..alahai anak...
sebelum masuk token beria2 la main nyer.. dah bergerak takut pulak.. naik kete menan tu tak pulak takutnyer.. padahal sama jer..ade stering.. dok ala2 cm dlm kete... hahahaha.. layan kan ajer..




Tuesday, September 20, 2011

Kereta Sewa RM 3 utk 5 minit..

Murah kan..sewa utk 5 minit cuma RM 3..hehehe..sehari sewa baru RM 21 kan..hehehehe..meh nengok kete aper...jeng jeng jeng..

v









v








v












v
v
v










heehehehe..jgn marah yer kengkawan...saje wat lawak ptg..hahahaha..bdk tecit ni kalau gi shopping kompleks nampak kete ni mmg tak blh nak wat per..dah bg naik xmo turun plak..hohohohoho..sabau je la...

Ketaksuban Upin Ipin

Hehehehe... tajuk tak bleh blah... layan la gambar2 ketaksuban fiqa bergambar dgn upin ipin.. bukan upin ipin sebenar..hanya ngn mural kt dinding jer..hehehhe...

Tapi disebabkan fiqa ni memang peminat setia upin ipin..gbr mural pon layan kan ajer..hahahaha..budak2 ape diorg tau kan..janji ade gbr upin ipin..seronok nye kemain ag...kekeke...









tak tahan..siap posing lentok lg...alahai anak ibu..

Sape2 yg berada sekitar shah alam atau yg seangkatan dgn nyer..klu nak bergambar kt sini boleh ajer..free ajer..dtg la kt sek 13..ade studio les copaque kt situ..ade kedai mkn upin ipin..dan kt situ jg ade mural ni..mmg cantik bergambar ..

Bagi kanak-kanak yg tersangat fanatik ngan upin ipin..gi sini dah memang rasa sonok sgt diorg..hehehehe...tak dpt jumpa upin ipin..dpt bergambar mcm ni pon diorg dah suka kan..

Monday, September 19, 2011

Ragam Sebuah Perkahwinan

Jangan sesekali menyebut " menyesal aku kahwin dgn kau!", kerana ia sebenarnyer menggambarkan anda menyesal dengan takdir dan ketentuan Allah, jangan pantas menyebut " aku ceraikan kau" kerana ia adalah perkara halal yang dibenci Allah..jangan lafazkan kata-kata " bosan dan benci" kerana perasaan itu hanyalah mainan syaitan yang direjam..Perkahwinan itu sungguh indah, sangat indah andai berpaksikan syariah dan agama, carilah keindahan itu bersama, bukan kahwin dengan matlamat menghalalkan cara senata-mata..


Wednesday, September 7, 2011

Raya Lagi

Hari jumaat tengahari saya dah bertolak blk ke umah mertua di tanjung karang..Dalam perjalanan balik ade lagi tempat persinggahan nyer..gi umah member saya kat pendang..sampai berpusing2 mencari jln..2 jam saya amik masa utk smpai ke rumah dia..padahal perjalanan hanya 45 minit je dr umah saya..kekekekeke..Member saya baru bersalin..jd saya gi melawat nengok baby first beliau..hehehe..

Pas tu singgah plak penang..kt Bertam..umah member hubby saya..wat open ouse..ni pon sama jg..berpusing2 mencari jalan ke rumah dia..hahaha..masa kami ni byk abis mencari jln ke rumah derang2 ni...kol 6 lebih smpai umah dia..makanan sume penang punya..char keow teow la yg beratur org nak amik..masa ni alhamdulillah fiqa dah sihat..jd dia ligat la menjalankan operasi dia melawat kwsn umah org..hahahahaha..siap menackle2 pak we lg..hahahaha....Pas maghrib kitorg gerak la dr sana..

Hubby saya ikut lalu jalan dalam..kitorg klu balik kedah memang lalu jln dalam..jimat tol..jln pon selesa..tak sesak..cma struktur jln nye je la yg kurang baik skit..almaklumlah..jln lama..Sampai area teluk intan masa tu dah kol 12 tghmlm..sempat lg singgah umah mak sedara saya..mengisi perut..sebab dah janji nak dtg so nak tak nak singgah lah juga wlupun dh lewat mlm.

Dah penuh isi tank masing2..kami pon gerak la ke destinasi sebenar.Sampai tanjung karang dah kol 2.30 pg..Alhamdulillah fiqa tak ngamuk ape2..

Sok pagi acara jln2 umah sedara hubby plak..pagi tu gi open ouse YB Noh Omar..pas tu baru atur umah sedara2 start dari sg besar sampai la ke sg panjang..pergh..penat rasanye badan.Dgn tak cukup tido..letih perjalanan jauh lg...huhuhu..sememangnye letih la...hehehehe...


kitorg mkn kt tepi2 padang..khemah dah dipenuhi org ramai..


dah sihat..eppy la si kenit tu...


my mother in law..nape muka saya cam tu yer..hehehehhe..abaikan..




posing tak tahan..baru lah boleh amik gbr fiqa..

Oklah..nanti saya sambung lagi citer raya lain gak..perghhhh..byk betul citer rayakan..almaklumlah..raya sebulan..selagi tak abis raya selagi tu tak abis citer raya nyer..ngeh2...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...