Friday, December 21, 2012

5S

Dah nak ujung2 thn ade gak lagi nak audit 5S ni..huhuuhh..slu ujung2 thn ni smngat nak abiskan cuti jer..tp sibuk plak nak audit2...kemas opis semata2 sebab nak ade audit..klu tak ade audit opis adalah carca merba..hik hik hik..tunjuk kemas masa nak audit jer..abis audit sepah blk..sawang2 pon mula menjalar blk..

Dah sebab nak audit..kemas2..so kemas la ape yg patut..termasuk dlm laci meja ni..mmg kena kemas..dulu mmg ade partition..pakai polisterin je..tp sebab polisterin tu tak thn..asik nak tercabut..gantikan dgn yg lain..masa jln2 kat tesco ri tu nmpak benda alah ni..tu yg beli..wat partitoin dlm laci meja ni..bg nampak kemas...eheheheh...senang skit..dan suka ati mata ni tgk bile dah kemas...

Jadilah cam ni rupanyer....taaaraaaaaaaa....


Boleh la..asal nmpak kemas skit kan...senget benget..tersilap potong..ehehehhe...







Thursday, December 20, 2012

Chicken Chop

Dinner mlm tadi..dah lama hajat hati nak mkn chicken chop ni..tp tak kesampaian. Mlm td baru dpt mkn..tu pon sbb nak gi cri brg2 umah yg dah abis..tp hampa..sayur pon tak ade...uhuhuhuhu..maka nye brg2 yg tak dirasakan perlu lg yg memenuhi troli...miahahaha..

Sejak dok bujang mmg suka mkn chicken chop kt kedai ni..mmg dh tak cari kedai lain..sbb dah rasa kt cni yg paling sedappp..serius sedap..<---ikut dr tekak saya la kan.. penah jg rasa chicken chop kt tmpt lain..tp tak sesedap ni lg..tp tak tau klu2 ade lg chicken chop yg sedap kt tmpt lain..harus gi cuba..hehehhe..

Husband pon dah terpengaruh..sekali mkn terus tak dpt tido mlm..teringat2 kesedapan ayam disamping sos black pepper..tu..ehehehe(tipu ok..husband saya klu bab tido no 1) ekekeke... kt sini bkn chicken chop je yg sedap..kebab dia pon sedaaaaappp...rata2 sape2 yg penah dtg restoren ni mmg ckp kebab dia sedap..bdk2 uitm shah alam pon ramai yg ckp kebab sini sedapp...

chicken chop
Skg harga chicken chop ni dah rm11.50..kalau dulu2 mkn..masa thn 2004 rm8.90..skg dah naik..senaik harga brg2..sos black pepper dia kali ni skit plak..klu tak selalunye mmg melimpah ruah..tp xpe..tetap sedap...dpt sos byk2..lg sedap..rasanye ayam tu dia grill..lembut jer...

kebab
Ni la rupe kebab nye..isi ayam dlm tu mmg byk..mmg penuh..mkn mmg rasa ayam yg byk...hehehe..rege rm3.50..Makan sorang skit ngan husband..dpt rasa dua2..tp yg byk mkn husband saya la..(hahahaha..tak bis2 husband je yg kena..ekekeke)


Set ayam goreng tu amik utk fiqa..dia mmg antu ayam goreng..tmbh2 biler ckp ayam goreng upin ipin..mmg suka la dia..mintak cuma ayam goreng je..tp tak tau nape dia bg sekali ngan kentang lenyek tu..sbb klu amik set ayam goreng cam set kfc tu baru dpt kentang lenyek tu..mgkin dia saje je kot bg kentang lenyek tu...rege ayam 1pcs ni rm3.50..kalau set tu ade mcm2 harga..iukt set mcm mna kita amik..ala2 set mcm kfc juga..

Si budak kecit lg sorang tu hanya memerhati org mkn smbil mulut dia dok terkecap2..gaya nak mkn..hhohoh..xde ape mknan yg nak bg awak mkn la dik oiii..amik la skit kentang lenyek tu bg dia rasa..nti kempunan plak anak ibu sorang ni..hahahaha...

Pg tadi masa antar Adam kt pengasuh..boleh plak dia wat muka cebik..nak nangis..alahai..tak sampai ati plak ibu ni tgk muka dia cm tu...selalu tak penag wat muka cebik cam tu..dah pandai yer..smpai skang terbayang2 muka cebik dia tu..huhuhuh..tak keruan nak wat keje..asyik nak cepat blk jer...<---penangan rindu kat anak la ni...ahahahaha...

Ok2..tersimpang citer plak..sape2 nak rasa mknan kt sini leh la dtg kt Kompleks PKNS Shah Alam..cari Restoren FC..nama pon dah nak sma cm KFC..ehehehhe..mcm2 mkanan ade lg..mee kari, laksa, bihun sup, bubur nasi pon ade..tp dia ala2 mcm mknan2 fast food la kiranyer...


Tuesday, December 18, 2012

Konvo Taska Permata

Entry lapuk lagi..baru nak citer..miahahahha..nak wat cmne..byk sgt kekangan masa..oklah..masa kejadian 1/12/12..hehehe...lama giler dok peram...

Fiqa tak konvo pon..daq 4 thn yg konvo..daq2 lain sbgai menceriakan suasana..wat persembahan..bile tgk diorg2 ni wat persembahan mmg kelakar giler la..excited pon yer..masing2 sibuk dok ngambil gbr..ngambik video..hehehe..mcm saya..mmg sgt2 teruja bile tgk fiqa leh wat persembahan.

Memula mmg takut..ye la..takut bile dia nmpak ibu ayah dia kt bwh stage dia tak mo buat ker kan..sampai masa sebelum rehearsel tu pon saya dh berkata2 ngan cikgu dia..dan cikgunye pon sekali mmg risau yg dia mesti tak nak buat nanti..miahahahaha..

Tapi Alhamdulillah..fiqa sgt2 bg kerjasama..dan dia la plak yg paling excited atas stage..dan dia juga yg paling beria2 berjoget sakan atas stage..muahahahaha..kagum saya..masa tu rasa nak menangis pon ade.. bile tgk anak dah leh buat persembahan cam tu..depan ramai org plak tu...(ibu awak ni mmg ratu airmata skit..) sebak yg ntah ape2..agaknye kalau anak tu naik atas stage amik sijil mau nangis tol2 ni..ekekkeke..

Ok..moh layan gambo je ye..ade gambo yg x bape nak clear..gegar2...maklomlah..tgn tak berbedung yg amik..(en somi la tu...)kah kah kah...



tgh beratur nak wat persembahan..bdk2 sume abis cikgu2 nye make up kan
persembahan lagu Are U Sleeping..gbr tak bape nak jelas..

Nyanyi lagu 1 Malaysia


Makanan mmg tersangat sedap nye..tak sempat nak amik gambar..si Adam dah merengek2..nak mkn pon tak tenteram..husband plak bz memenuhkan perutnye dulu..so gambo2 makanan tak dpt nak snap..miahahahaha...mcm2 jenis kek..sandwich pon bemcm segala jenis sandwish..

Ade nasi goreng kampung, bihun goreng..ayam goreng yg sedap banget...ade pai daging..puff sardin...kentang...oowwhhh..mcm2 la..mmg penuh la perut...muahahahahha...

Oklah..sekian..siap sudah entry yg dok dlm draft sekian lama..hehehehe...



Monday, December 17, 2012

Auto Publish..

First time..baru nak try auto publish..sesaja gatal..ekekekeke...nak tau camne fungsi auto publish...(kesian kan..dah ketinggalan zaman saya ni..baru nak tau cmne guna auto publish)..ngehngehngeh...

Dua entri sebelum ni..masa cuti..dua2 tu entry hasil dr cobaan menggunakan auto publish.. miahahahha.. berjaya..<---agak jakun jap kt situ...entry pasal NI dan INI. Entry yg di auto publish waktu cuti..almaklumlah..kalau cuti tu mmg jgn diharap dan tidak mengharap utk berada di depan pc utk wat 1 post pon..

Walaupon nama je ari cuti..tapi mak cik ni tak cuti..ade je keje kt umah menanti..ari cuti la nak membasuh..nak melipat kain..nak mengemas umah..nak msk sedap2..nak gi jenjalan..nak main2 ngan anak2..(see..byk tol keje nye kan..)tmbah plak dah ade anak kecik tu lg la membataskan keje2 mensosial kan diri..baru nak ngadap pc je bdk tu dah berbunyi..dah tu cenggana kan..so tu yg try wat auto publish..hahahaha..(jgn gelakkan saya yg baru belajar ni...hehehhe..)

gbr google

Sunday, December 16, 2012

Nak Kena Jumpa Pakar Telinga Ni..

Ade satu hari tu..tgh masak2 kat dapur..dengar la dua beranak tu bertelagah..ntah ape yg tak kena pon tak tau la bapak ngan anak tu..ade jer..hehehe..pas tu husband masuk dapur..

Saya       : Bang, nanti kita kena bawa fiqa jumpa doktor pakar telinga la..

Husband : Ha..nak buat ape..ooo..sebab telinga dia tu mcm ade bau taik telinga yer? (dah nama telinga..mmg          la ade bau taik telinga kan?..hahahhaa)

Saya        : Eh..tak la...nak suh doktor cek..fiqa ni ade masalah pendengaran ker erk..(masa ckp ni saya dah tergelak2..husband pon dah tergelak2)

Ye...sebab ape saya ckp cam tu..nak perli sebenarnye tu..hahahha..sebab..husband saya ni satu perangai dia..yg saya dah byk kali tegur..dan dah tak tau nak tegur camne..ialah..husband saya kalau bercakap..nak marah ke..mesti ngan suara yg lantang..kadang2 menjerit2..suara tinggi..

Jadi..bila dah jadi cam tu..sampai fiqa pon terikut2..bile berckp..masa dia tgh marah atau ape ker..mesti ikut cara ayah dia..huhuhuhuh..dan skang mmg teramat susah nak ajar dia utk tidak menggunakan suara atau nada yg tinggi cam tu..oooo..sgt2 susah...selagi role model nyer berckp cam tu..mmg dia akan ikut selamanyer..

Sape2 ade tak cara mcm mane nak ajar balik supaya dia tak gunakan lagi suara tinggi cam tu..any idea..saya dah mcm2 gaya nasihat..mcm2 cara dah ckp..tapi tak jln..smpai kdg2 tu hilang sabar..kena lepuk la si fiqa tu ngan saya..aduhai...sian tol..uhuhuhuuhu..







Saturday, December 15, 2012

Cameron Highlands..

Citer yg dh lapuk sgt..bru skg baru nak hapdet..masa kejadian pd 17//11/12..masa tu birthday fiqa.. Kebetulan hari tu gi umah member kawen kat sungkai. Memula tu masa perancangan awal mmg dah niat nak naik cameron. Tp disebabkan bile ptg asyik ujan jer rasa mcm teragak2 nak naik..

Masa smpai kt umah kenduri tu area 2 ptg..mkn2..isi perut yg lapar..amik gbr skit2..dlm khemah hanya kami anak beranak2 je yg mkn..ekekke..jemputan rmai yg dh blk..cuaca pon ala2 manja..

Makin lama makin redup dan gelap..dan akhirnyer ujaaannnnnn...sib baik masa tu ujan x berapa nak lebat..abis mkn..salam2 ngan tuan rumah..berlari2an ke kereta.payung tak bawa.uhuhuuhu..

Dalam kete dok teragak2..nak naik ke tak..memandang kan ujan masa tu dah semakin lebat..guruh berdentum dentam..tp sempat juga gi beli buah durian yg tol2 fresh..baru gugur dr pokok..hehehhe..masa tu abis 1 kete bau durian..

Last2..husband wat keputusan..teruskan dlu perjalanan..klu dah smpai sana masih ujan..patah blk..klu tak ujan boleh naik.. dan.. Alhamdulillah..sampai Tapah tak ujan..cuaca tersgt cerah..

So ngan ati yg berbunga2..naik la kami ke cameron..yeeaaaahhh..first time dlm idup naik cameron.. uwaaaaa... menjakun jap.. niat di ati mmg nak bw si birhday girl tu jln2..

Sepanjang jln naik atas ujan mula turun rintik2..nasib baik tak lebat..kabus mmg sgt tebal...cuaca mmg sgt sejuk..

tak tau pe motip ayah ajar anak bergambo cam ni..

Sampai2 atas tak tau nak tuju kemana..yela..masing2 mmg baru first time naik..hikhikhik..tak godek2 dlu info ape yg ade..dah katanya teragak2 nak naik..jd mmg tak prepare ape pon..apatah lg nak stay kt sini..baju bajan utk diri sdri dan husband mmg tak bw..baju anak2 jer yg ade..

Nampak Taman Madu Lebah..so terus terjah ke situ..tak ade ape yg menarik..snap gbr skit2 jer..


Lepas tu teruskan perjalanan..round2 area pekan..nak turun singgah kedai2 tu pon malas..sbb ujan..lgpun dua org kanak2 tu tgh sedap tido.. dan kebetulan lg masa tu dah pukul 530 ptg..

Cuma sempat menikmati teh di Cameron Bharat Tea house..nak bg basah tekaks dan sesi memanas bdn..

Beli sepotong kek bg merai daq birthday girl tu..
sgt2 cantik permandangan nyer..pas ujan dah benti barulah ramai yg turun bergambar kt situ..

Rasa mmg nak bergambar jg kat celah2 pokok teh tu..tp sebab dah kesuntukan masa..nak turun blk..so pendam kan dlu niat di ati tu yer...

ayah terlebih2 teruja mkn kek dr birthday girl..

seksinye adik..kakak yg skg suka bergambar cam tu..konon wat muka antu...uhuhuhu..

Adik yg dah menggigil2 sejuk..

tengah menangis ni..sbb kena paksa ngan ayah bergambo kt situ..



Kol 6 ptg terus turun..tak dpt nak singgah beli ape2..strawbery ke..sayur2 ke..goodies2 ker.. Masa perjalanan nak turun tu mmg sgt2 menakutkan..ngan cuaca gelap...kabus yg tebal..mmg tak nampak jln walaupon dah pakai high beam..mmg memerlukan perhatian yg sgt2..ati pon mmg berdebar2 jerk..uhuhuu..

Kalau tau cam ni suasana masa nak turun mmg sggup tak turun..stay je kat atas..beli je baju utk pakai..yg ptg ati tak segelisah sepanjang jln turun..anak2 masing2 sambung tido..ngan cuaca sejuk2 tu..Alhamdulillah...selamat sampai bawah kol 8 mlm..

InsyaAllah klu ade kelapangan lagi nak naik cameron lg..tido 1 atau 2 mlm kt cna...tak sabar nyer...hehehehhe...

Friday, December 14, 2012

Thursday, December 13, 2012

Stok EBM

Tak sempat nak kemas2..berterabur sume nyer..tp yg pasti ada antara EBM2 ni yg dah expired dan kena buang...huhuhuhu..sayang nye la..memandangkan daq tecit tu hanya minum 3 botol je sehari.

Bile dah start mkn ni lg la kurang dia nak minum susu..tp kalau direct BF asyik nak bergayut jer..bile minum pkai botol nak abiskan 3 auns tu pon bercinta nak tggu..


Yg dlm plastik aiskrim tu bkn aiskrim yer..tu susu..nak jimat ruang..pkai la plastik aiskrim..hehehehhe..dalam bekas yg kat bawwh tu adalah anggaran dlm 50 plastik aiskrim yg berisi 3 auns tiap satu..

Skang dah had kan waktu mengepam kat opis..klu tak sebelum ni selalu pam 2 kali..tp skg ni wat sekali je masa tghari..sbb nye dah xde ruang nak letak susu2 tu..uwaaaaaa...pam ari ni utk di bawa bekal esok nye ke rumah pengasuh..hasil pam dr ari jumaat je slu nye simpan dlm fridge atas ni..

Dulu masa fiqa pon susah jg nak minum susu pakai botol..dan last2 mmg byk stok yg kena buang..tgk kt SINI dan start dr umur dia 9 bulan mmg dia tak minum dah pakai botol..sggup tahan lapar tak nak minum susu..bile time blk amik dia tu sampai umah terpaksa nyusukan dia dulu baru leh wat keje..

Sbb tu la agaknye bdn si kakak tu kecit..bg susu formula pon tak nak..baru dlm saya masa pantang ri tu la dia nak minum susu formula menggunakan botol...adoiii la anak..ni dah menurun kat adik plak..susah nak minum susu dlm botol..nak yg fresh ajer...

Bekas unggu tu bkn susu..yg tu puree labu.. Adam dah start mkn..jd ujung minggu je wat kan puree lebih2..pas tu simpan..

Wednesday, December 12, 2012

WW~~

Cer tgk yg beranak panah tu..


Alahai kakak..dah 3 thn..tp yg paling kecik dlm taska wlupon dlm taska tu ade bdk yg umur 2 thn..kakak tetap paling kecik..bile la nak besar anak ibu ni..

Gbr masa rehearsel konvo taska..nanti2 la update psl konvo tu..hehehhe

Monday, December 10, 2012

Ku Dipaksa Kau Memaksa

Hohohohoho....


Saya demam..huhuhuhu..demam nak tumbuh gigi..cian saya kan...cian jg ibu saya letih layan karenah saya sampai ibu saya ckp tak dpt nak wat keje umah..blog ibu saya pon tak berhapdet..umah kwn2 ibu saya pon ibu tak sempat nak singgah..tp ibu ckp..tak ape lah wlu ibu letih..apa saje utk anak2 ibu..

Saya tak isap puting...tp ibu saya paksa jg saya isap puting tu utk legakan sakit gusi saya tu..walaupon saya meronta2..wat muka belas kasihan ngan nangis sekuat ati..ibu saya tetap jg sumbat puting tu..saya dgn muka pasrah dah dipaksa serta terpaksa..isap juga la puting tu...puting tu pon kwn ibu saya yg bg..

Ibu saya paksa saya isap puting ada sebab lain jg..selain utk legakan gusi saya yg tgh sakit tu..ibu saya rimas..sbb saya klu demam mmg xleh nak berenggang ngan ibu saya..asyik nak berkepit jer..klu tak demam pon saya mmg suka berkepit ngan ibu saya..tido nak ibu saya peluk saya..klu ibu saya bangun gi toilet pon saya dah meraung mcm kena pukul..miahahahaha...

Ibu slu ckp saya ni maaannnnjaaaaanyeeerrrrr...tak mcm kakak saya..kakak saya behave..hehehe..dah ibu slu ckp cam tu kan..jd saya jd manja la..kan ape yg ibu ckp slunyer akan jd doa utk anak2 ibu..ekekekek..nak wat cmner..saya kan anak lelaki..nak manja lebih2 ngan ibu saya..ngan ayah saya tak geng sgt..sbb ayah saya asyik layan bola..katun..bola..katun..tak pon mainan2 ayah tu..tgh siap2kan saya pon mata ayah saya bkn pandang saya..pandang tv..tgk katun..oh...tensen jap saya..hahahahaha..

Oklah..sekian dari saya utk ari ni...


Ku Yg Dipaksa,
Muhammad Adam Kasir Safiy

Monday, December 3, 2012

Ruam Susu

Kalau budak2 yg nyusu badan ni selalu kena ruam susu ni kan..mcm anak saya, Adam..ruam susu nye sgt la teruk..sampai di rujuk ke Pakar Kulit..huhuhu..sensetip betul kulit dia..

Dah mcm2 petua pakai..tepung ubi, lipstik la..ubat dr klinik pon dh sapu..tp sume tak berkesan. Makin teruk lagi ruam nye. Ditambah lg kalau dia minum susu pakai botol dia suka sembur blk susu tu..tu yg menyebabkan ruam susu nye tak penah nak sembuh..Hari tu hubby ade ckp ade sorang kakak kt opis nye ada bg petua supaya ibu nye tetiap pg sebelum gogok gg tu jilat kat tempat ruam2 tu...tak penah plak dgr petua tu..dan mcm tak sanggup plak nak wat cam tu..huhuhuuhu..

Jd ari jemaat ri tu dah di refer ke pakar kulit. Doktor dh bg krim ngan pelembab sekali utk disapu. Dan setelah dua ari Alhamdulillah kulitnyer dah beransur pulih..meskipun tak pulih sepenuhnya still nampak la perubahan skit dr sebelum ni..


Tengokla..betapa comotnye muka dia ngan ruam susu.sampai kt tengah2 dahi pon ado...masa ni dah kurang..kalau tak sebelum ni lg teruk merah2 muka nyer..kdg2 cian tgk bile ruam tu gatal sgt..abis digaru sampai luka..alahai adik..sib baik la kamu ni lelaki..kalau pompuan..tak cun dah dik..hehehhe..

Wednesday, November 28, 2012

Doakan Moga Semua Selamat..

Bila ada ahli kuarga yg sakit mesti kita tak keruan kan..susah ati, sedih..Macam saya ada adik yg menderita sakit buah pinggang..mengikut doktor kedua2 belah buah pinggang nye rosak dan tak boleh digunakan lg. Sekarang hanya bergantung pada rawatan secara CAPD ( Continuos Ambulatory Pertoneal Dialysis ).

CAPD adalah salah satu kaedah dialisis. Kaedah ini memerlukan cecair dialisis dimasukkan ke dalam rongga peritoneal di ruang abdomen melalui tiub khas (Tiub tenckhoff) yang dimasukkan secara kekal melalui prosidur pembedahan kecil. Selaput atau membran yang menyelaputi abdomen (peritoneum) membolehkan bahan kumuh dan cecair yang berlebihan menyerap daripada darah ke dalam cecair dialisis. Cecair ini kemudiannya dibuang dari badan secara berkala. - sumber google

Dialisis ni leh wat kt umah jer..tp wajib dilakukan didalam bilik berasingan yg bersih..bersih sebersihnye..Jadi kt umah saya kt kpg mmg abah saya buatkan 1 bilik khas utk adik saya. 1 ari dia akan buat dialisis ni sebanyak 4 kali. seawal jam 8 pg..dan sesi terakhir nye kol 10 mlm..

Hampir 2 thn adik saya menjalani proses ni..dan sampai la sekarang..sejak 2 bulan lepas tiub khas yg dimasukkan terdapat kuman. Mcm mana leh tau..sebab adik saya asyik cirit birit, muntah2 dan cecair yg keluar dr proses dialisis tu tak berwarna jernih..ianya keruh..so dr situ doktor dpt tau tiub tu telah dijangkiti kuman. Dah dimasukkan ubat antibiotik yg terlalu kuat juga tak mampu utk membunuh kuman2 tersebut. Jadi dari kuman tersebut terus merebak ke anggota dalaman yg lain..doktor membuat keputusan utk buang tiub khas yg dimasukkan dalam perut adik saya dan akan membuat pembedahan di sebelah kiri pula utk memasukkan tiub yg baru...tiub yg sekarang berada di sebelah kanan perut..Ya Allah..perit rasanya..ditebuk sana sini.

Tapi...doktor tak boleh nak terus buat pembedahan tersebut..ambil masa dalam sebulan mcm tu baru doktor akan buat blk...dan utk sementara waktu adik saya terpaksa buat Hemodialisis ( Cuci darah ). Doktor akan tebuk dibahagian leher utk hemodialisis ni...Tak terbayang rasanya..betapa sakit nye..Bila luka pembedahan  yg tiub tu dikeluarkan dah baik baru doktor akan buat pembedahan utk masukkan tiub tu blk disebelah lagi.

Dan saat ini adik saya di dlm bilik OT Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar utk membuang tiub disebelah kiri yg dijangkiti kuman tersebut..sgt2 sedih bila tak dpt blk utk beri dia semangat..utk tgk keadaan dia..Hanya doa yg mampu dikirm..dan moga Allah memberi kekuatan pd adik saya utk menempuh dugaan ini..dan jg moga mak abah saya diberi ketabahan, kesabaran dan kecekalan utk menjaga adik saya..amin...

* Doakan utk adik saya yer...amin..


Sampai Bawa Dalam Mimpi

Agaknye tetiap ari asyik bergaduh aje..tu yg sampai terbawa2 la dlm mimpi...ekekeke..kelakar pon ade..Kisah nye si Fiqa..sekarang tido siap ngigau2..tp yg pasti ngigau nye tu mesti ade kaitan ngan ayah dia..Ye la..kalau masa elok..memang geng la kan..bile masa angin kus2 mari..benda kecik je pon leh gaduh..gaduh anak ngan ayah..ala comei2 gitu..ahaahahahha..

Fiqa plak skg ade je benda tak puas ati ke ape..mest dia ckp "tak nak kwn"...kalau kes nye masa tu bengang ngan ayah dia akan ckp "tak nak kwn ayah"..hahahahha..ngan adik dia pon jadi gak tak nak kwn nye tu..kdg2 ngan tablet dia tu pon..bile tetengah main tablet dia wat hal dia akan ckp " tak nak kwn pad "..wakakakaka...gelak guling2 ibu ni kakak oi...Dalam satu ari tu mmg byk kali juga la asyik tak nak kwn..tak nak kwn..yg mmg slu Fiqa tak nak kwn..ngan ayah dia je la..

Sebab tu la smpai terbw2 dlm mimpi..ngigau nyer..dok terpekik ckp "tak nak kawan ayah" tetengah pagi buta..hahahaha..lawak tol anak ibu ni la..ade 1 ari tu plak..tetengah mlm buta dia dok terjerit nama ayah dia...hahahahaha...anti sgt la tu ngan ayah dia...

Apepon kakak..tak kisah la sampai terbw2 dlm mimpi yer..tp jangan la sampai ke beso nanti "tak nak kwn" nye tu yer...hehehhee...

Tuesday, November 27, 2012

Demam AH..

Selagi AH ni tak abis..selagi tu la tak kebah2 demam ni...huhuhu..penangan Adam Hawa kat Astro Warna HD ni..mmg tol2 wat saya tak keruan..pepagi selasa dah meraban nak tgk citer tu..almaklumlah..tak langgan HD..jadi..nengok kt web2 yg ade la..contonhye cam kat

http://www.dailymotion.com ke..kalau tak dapat leh tgk kat

http://tv-dramatv.blogspot.com

Ade byk link lain lagi..kalau google..taip je adam hawa...Betapa romantiknye la si Am dlm citer ni...dan ensem nye la si Am ni kan...hehehe

Tapi..Am saya pon ensem jugeks..ekekekekeke...


Muhammad Adam Kasir Safiy

Ape La Yang Kakak Ajar...

Sampai ternganga mulut si adik tu..ntah ape yg kakak dia goreng tu pon tak tau lah...hehehe


Budak2 skg..dh pndai..sumenye celik IT..sorry..gambar kurang clear..

Monday, November 26, 2012

Hujung Minggu Yang Sangat Penat dan Tenat..

  ** pesanan penaja..sila baca sampai muntah yer..entry ni pjg..gambo malas nak tepek..so citer aje la...hehehhee...**


Huh...mcm tak cukup napas nak sedut ujung minggu baru ni..mmg sgt2 penat..Bermula pepagi sabtu..seawal jam 730 pg dah kuar umah..Ni Pureen Sale punya pasal..hahahahha...anto si kecit kt umah adik kat damansara..yg kakak terpaksa la bawa..kang x pasal2 dia wat konsert tak berbayor kt umah mak lang dia...heheheh..

Sampai2 kat tempat Pureen Sale org ramai dah berkerumun depan pintu gate..ujan2 cam tu pon org sanggup duduk depan pintu gate nak tunggu pintu tu bukak nak masuk awal punya pasal..apa pon sanggup..yg paling kesian yg bw anak2 kecik la..cian sgt tgk diorg.Ada yg nunggu  sejak dr pukul 7 pg la..huhuhuhu...
Dalam dok ujan2 tu dan org yg dah ramai pihak pengurusan tak ade la rasa nak bukak gate awal..sampai ade yg terjerit2 mintak suruh bukak gate awal..dah mcm2 ragam.Nasib baik la pukul 930 pg diorg bukak gate.Masa dh buka tu sume abis bertolak2..berlari2an..nak sampai cepat kt tempat baju yg sangat2 murah tu..Tak pasal2 eden pon kena tolak..huhuhuhu..

Dah bis soping kat Pureen Sale tu singgah jap kat Empire Gallery subang..jalan2 jap..masuk ToyRUs..biasalah..husband tu..dah mcm budak2..klu x masuk situ mmg tak sah..dah kuar dr situ fiqa plak wat hal..menangis terjerit2 nak kan menan..selalu ok je dia kalau tak beli menan ape2..ntah mcm mna ari tu dia wat perangai..abis satu empire tu dgr suara dia..saboooo je la...dia dah ngantuk sgt..tu yg buat perangai..balik terus umah adik kt damansara utk siap2 nak gi kenduri kt TTDI Jaya..semayang zuhur siap2..mkn kepsi alas perut..muahahaha...alas perut kepsi..tak menahan langsung..kahkahkah..ala..bukan ape..belanja adik yg sudi menjaga si kecit yg tak mo letak..asik nak dukung jer..hahaha..pasrah la dik oi...

Sampai umah kenduri masa tu dah kol 3.30 ptg.Ingatkan dah tak ramai..rupanya ramai lagi jemputan yg ade..yg baru dtg masa kitorg nak blk pon ade..Isi perut kenyang2..sbb td alas perut je ngan kepsi..kekekekke..lauknye tersangat la sedap..mcm nak tambah..tapi malu..dok diam jer kt meja sambil telan liur tgk org mkn yer..tu la..amik sikit lg..bile dah sedap malu plak nak menambah..padan muka utk diri sendiri..hehhee..Makan pon laju2..sebab hubby ajak ke Sungai Wang Plaza plak..nak tgk pameran robot..ikutkan je la..jalan nak masuk Sungai Wang jem..lama juga sangkut kt situ..Dah masuk situ terus buang dulu ape yg patut..mencari tandas bukan main hazab lagi..sume tandas tgh direnovate..jalan jauh sikit la baru jumpa tandas..tu pon org penuh dlm tandas tu dgn cleaner dok bebel2..penat cuci tandas..huhuhu..pekak kan je telinga dgr dia dok bebel..hahaha..

Sampai kt tempat pameran tu..husband dah jadi cam org tak tentu arah gayanyer..huhuhu..taksub beno ngan robot2 gundam tu..siap ckp kat saya nak wat camni la..nak wat cam tu la..huhuhuhu..layankan ajer..dah puas hubby dok telek robot sume bagai..terus nak gerak blk..tak de nak jln2 kt situ dah..sbb motip utama gi situ nak gi tgk pameran robot tu je kan..hahahha..sib baik dua budak kecit tu tak meragam..dua2 dah cukup tido msa dlm kete..klu meragam haruslah ibu dia pon naik antu nti..hahahha..On da Way nak blk tu singgah mkn nasi lemak kt kpg baru..semayang maghrib siap2 sebelum mkn..mkn pon laju2..rasanye tak kunyah nasi tu..telan aje..si adik plak wat pancaragam..dah sampai masa dia nak tido..tu yg dok berdondang syg..camno gaya ibu ni nak kurus..klu dah mkn pon tak kunyah...hahahahha..sampai umah dah kol 9 mlm..masing2 letih tahap gaban dah..

Sok nye plak..pg2 husband dok terkias2..nak ajak gi sunway piramid..humanghai..lotih semalam tak bis lg...ajak gi jln2 lg..kt sunway ade pameran Lego Shell tu..nak beli garaj utk kete2 ferari nye tu...adoi la...dah nama bini kan..ngikut je la...husband saya ni hobi nye dah kalah budak2..kt umah tu mmg penuh menan je..bukan menan anak..tp menan bapak..huhuhu...bekfes pagi tu pon beli je..tak larat nak masak..kekeke..simpan tenaga nk jln lagi..pas bekfes..siap2..kol 1130 gerak gi Sunway plak..dah beli ape yg berkenan tu terus kuar..mmg tak jln2 dah dlm tu..dah katanya nak gi beli Lego Shell Ferari tu jer kan..Kuar dari Sunway..terus gi Space U8..sbb ade tgk bunting yg upin ipin ade kat sna..bile smpai sana..hampagas jer..tak ade ponnnnn..huhuhu..keciwa sungguh..niat nk bg anak2 eppy terbantut jd nye..

Dah alang2 smpai situ..jln2 jap..motip utama tak dah tak de..so dpt jln2 jap la kt situ..gi mkn siap2..masa mkn ni la yg mmg mencabar sgt2 tahap kesabaran..bile dua2 daq kecit ni buat pancaragam sama2..dua2 dah letih dan ngantuk sebenarnya..yg lebih pancaragam nye si kakak..huh..kena la sebiji ngan ibu...baru nak diam..cian plak dia..sorry syg..ibu terlepas jg..tak leh nak thn dah msa tu..menyesal jap pas tu..huhuhuhu..abis mkn terus cepat2 gerak blk..dlm kete dua2 tido..sampai umah dah kol 4 lebih..masing2 tido kepenatan..mlm..dinner maggie ajer..hahahahahha..


** sorry..panjang sgt dah rasanyer karangan..mls nak wat entry byk2..wat 1 entry ni pon kelam kabut dgn keje opis yg nak disiapkan..hehhee..**

Wednesday, November 21, 2012

Van Serbaguna


Memang betul2 serbaguna ni...kusi cam tu pon leh dijadikan tempat duduk dalam van..ahahahaha...sib baik la yg dok dlm tu sumenyer abg2 bangla.."ada aku kesah?"...janji dapat duduk kan..malu belakang kira..ekekekekeke..

If U Think I'm Cute...

If You Think I'm Cute..
You Should See My Mom....


Kalau dah pakai topeng cam ni...cam ne nak menggambarkan sape la mak dia yer..ekekekekeke...

Monday, November 19, 2012

Makan..makan..dan makan..

Hari tu husband ajak gi mkn nasi arab kat 1 tempat ni..member2 opis husband ckp nasi arab kat situ terbaik la katanyer..so gi la terjah..nak tgk sedap ke tak..kebetulan perut masa tu mmg tgh lapar tahap membuak2..heheheh...

Sedap la jg nasi nyer..lembut jer..ayam nye pon sedap dan lembut jg..kiranya sume sedap la..hahahaha..abis licin mkn sorang 1 pinggan..mmg kes lapar sgt2 tu..hehehe..Yang best lg kat sini refill air adalah percuma..nak minum sampai buncit pon boleh..tapi air2 yg terpilih jer yer..tak sume air leh refill free..Air yg leh refill free cam biasa la..air suam..klu tak refill pon nak minum mmg free..air sirap ngan air teh arab..

 Ni bahagian husband..dapat kat bahagian kepak..

 yg ni saya punya..dapat bahagian peha

Jadi..sape2 yg berhampiran shah alam..atau yg termelancong ke sini..leh la dtg rasa nasi arab kat sini..Set yang saya mkn tu harganye RM12.50 set Kabsah Roasted Chicken..dia ade mcm2 pakej leh pilih..nak mkn 1 dulang ramai2 pon blh..hehehe..

Yang kat bawah ni plak..mkn2 minggu lepas punya..blk dari kenduri kat selayang..nak dijadikan citer..masa kitorg sampai umah kenduri ni dah pukul 4 ptg..entah kenapa masa tu sana sini jln jem..perjalanan utk kesana je amik masa 2 jam lebih..padahal 45 minit dah leh sampai..

So masa tgh2 mkn ni Fiqa plak nak buang air..khemah kenduri ngan umah tuan umah adalah jauh yer..menapak cepat2 bw gi toilet..sebab perut mmg tgh lapar sesangat masa tu..elok2 dah nak sampai balik ke khemah saya tgk katering tu dah kutip pinggan saya yg lom abis mkn lg masa tu..adoilaaaaaa...husband yg kt sebelah pon leh tak perasan..dalam hati ckp..oo..tak pe la..nanti amik lain la nasi..sekali nyer..sume2 lauk katering tu hangkut..kemas sume nyer..wadduuuuhhhh...berasap je rasanya..so tersentap jap kt situ..muahahahaha..

Jadi..disebabkan penangan sentap saya..husband pon nk bw la gi mkn nan cheese kt jalan Medan Tunku KL..nak pujuk bini nye la konon..hahahaha..ari tu penah citer kt husband pasal Nan Cheese ni..so dah alang2 jln ke sana..dan disebabkan bini nyer yg sentap tak dpt mkn..gigih la mencari restoren ni..hahahhaa..Dapat tau restoren ni pon dari blog Wahida..akhirnyer..dapat juga mkn Nan Cheese ni..mmg sedap..mabeles..terangkat2 cheese nye..mkn plak time ujan masa tu...hehehhe..



Amik ayam tandori sekali..mmg sgt2 sedap..cheese yg melimpah2..lenkali leh gi mkn lg..tenkiu wahida..akhirnyer saya dah sampai jg restoren ni..hahahahhaha..









Happy Birthday My Dear Afiqah..

Tanggal 17 November 2012...genap la anak ibu Nur Syaza Afiqah Bt Mohd Noor Syawal 3 tahun suda...Alhamdulillah..Syukur pd mu Ya Allah..

Ibu doakan moga anak ibu dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, dilindungi dan diberkati Allah, diberikan kesihatan yg baik, menjadi anak yg solehah..kakak yg baik pd adik..jgn buli2  adik sokmo yer..hehehe..ibu senantiasa mendokan kesejahteraan dan mendoakan yg terbaik buat anak2 ibu..amin..sayang kamu sgt2..mmuuuaahhhh...

Bestday fiqa ri tu jatuh hari sabtu..jd ari jumaat tu saya masakkan pulut kuning utk disedekahkan pd kwn2 opis dan budak2 kat taska..meh kita layan gbr je la yer...

kari telur
pulut kuning
Bungkus siap2 pulut..bagi sorang 1 bungkus..hehehhe


 Kawan2 dah kumpul kat meja mkn..nak nyanyi lagu bestday..bestday girl memalu kucing..kwn2 yg terlebih excited...ngehngehngeh...

 Bestday girl tak de semangat nak potong kek..muka blur jer..hahahha...

 makan petang utk budak2 taska..bg sorang sepinggan..kek, roti telur ngan sosej roll..sume ibu yg masak..hohoho...

Sempat amik gbr kek masa ni jer..coklat indulgance..ala2 resepi rahsia..made by ibu..kekekekke...rupa kek selekeh skit..rasa kek..bole la..tak de sesedap resepi rahsia punya kek la..heheheh...

Sampai skg dok terpikir2 lg nak bg adiah ape..memula ingat nak belikan basikal..tp kt umah tu dah ade basikal yg tak reti2 lg nak dikayuhnya..hahahha..

Puas ati bile dpt wat mkn2 ringkas sempena bestday anak..wlupon biasa aje..tp sgt2 happy..sambut ngan kawan2 dan cikgu2 kat taska..bg anak rasa dihargai..walaupon diorg kecik lg..tp rasa excited tu mesti ada kan...

eppy bestday kakak..jgn nakal2 yer..hehehhe...




















Wednesday, November 14, 2012

Amalan - Amalan Sunat Awal Muharram


Pada 1-10 Muharram kita disunatkan untuk berpuasa Muharram dan pada 10 Muharram atau dikenali sebagai Hari Asyura, kita digalakkan melakukan amalan sunat berikut:

  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka. 



Salam Ma'al Hijrah

Awal Muharram..tukar buku baru..bukan muka buku baru..hehehhe..(loyar buruk plak kan..)..Salam Ma'al Hijrah utk semua..dan marilah kita sama2 membaca doa awal dan akhir tahun hijrah disamping melakukan amalan2 sunat nya..

DOA AKHIR TAHUN



“Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.
Ya allah, sesungguhnya pada tahun ini aku telah melakukan laranganMu tetapi aku masih belum bertaubat sedangkan Engkau tidak reda dan melupai perkara itu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Engkau telahmemerintah supaya aku bertaubat dari kesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku memohon keampunan dariMu, ampunilah aku dan apa yang telah aku lakukan pada tahun ini yang Engkau redai dan Engkau janjikan pahala maka aku memohonnya daripada Engkau. Ya Allah, Ya Karim, Ya Zaljalali Wal Ikram.
Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya. Segala puji hanya bagi Allah, tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam”

* Dibaca sebanyak 3 kali selepas waktu asar atau sebelum masuk waktu maghrib pada akhir bulan zulhijjah.


DOA AWAL TAHUN


“Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarga baginda dan para sahabatnya.
Ya Allah, Engkaulahyang kekal abadi untuk selama-lamanya. Demi kelebihanMu yang Maha Agong dan kemurahanMu yang melimpah, sesungguhnya pada tahun ini aku memohon kepadaM perlindungan daripada syaitan yang direjam, dari sekalan kuncunya, tenteranya dan penolongnya. aku juga memohon perlindungan daripada nafsu amarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diriku kepadaMu.
Selawat serta salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarga baginda dan para sahabat. Segala puji hanya bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekalian alam”.

* Dibaca sebanyak 3 kali setelah masuk waktu maghrib pada malam 1 Muharram

Sesiapa yang membaca doa ini maka akan berkata syaitan,

“Telah amanlah anak Adam daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memeliharanya dari fitnah syaitan.”


Friday, November 9, 2012

RBB???

Eh..RBB ker?bior benar?katanya salah satu antara cawangan RBB yer ker? Tak kisah la RBB betul ke..cawangan ke..yg penting dah telan masuk dlm mulut pon ptg smlm..hehehhe


pilihan hubby..."Valentine" tulisnyer...RM7
tp disebabkan hubby pilih letak chesee ngan telur mata ayam tu..so jd la RM 9




pilihan saya.."Hot Chicken" kekdahnyer..RM 8
tambah chesee jadilah RM 9


Rasa not bad...oklah..tapi tak taulah betul ker "RAWANG BURGER BAKAR"? semput jg LA nak ngabiskan 1 biji burger tu...TAPI..ya hampunnnnn...mmg abis saya ngap burger tu sebiji..walllaaaaaa...perut ape ni..ape kes????

Nak tanya la..RAWANG BURGER BAKAR mmg ade cawangan ker?huhuuhuhh...jakun jap saya sebab mmg tak penah mkn rawang burger bakar..mmg teringin sgt nak rasa..

Masa tengah mkn2 ptg smlm..hubby dpt sms yg memaklumkan kwn opisnye yg sdg mengerjakan haji telah kematian suami yg juga sdg mengerjakan haji di tanah suci Mekah...Alhamdulillah...syukur..rezeki dia..beruntung nye dpt meninggal sewaktu sdg mengerjakan haji...Apepon Takziah utk keluarga beliau..harap anak2 nye tabahkan hati kerana tak dpt melihat jenazah arwah utk kali terakhir..mg arwah dibawah lindung rahmatNya..dan ditempatkan dikalangan org2 yg soleh..amin



Wednesday, November 7, 2012

Moga diberi Kesihatan Yang Berpanjangan

Moga2 diberi kesihatan yg berpanjagan buat kekasih hati ni..moga dikau tidak jatuh sakit..kerana bakti dan tenaga anda masih diperlukan..sgt2 diperlukan...

Walaupon usia anda baru menjangkau 2 thn lebih..Alhamdulillah..kamu masih tak ditimpa sakit yg teruk..sakit2 manja tu biasa lah...hehehe..dan sgt2 bersyukur kerana masih bersama2 kamu hingga saat ini..

Walaupon (bape byk walaupon daaa....) saya dah mempunyai kekasih hati yg lain..tp kamu tetap kekasih hati saya yg sejati..yg pertama..yg setia..dan yg bla..bla..bla..Betapa saya sgt2 menghargai diri kamu..tak dpt saya bygkan klu kamu jatuh sakit...huhuhu..

Hasil dari jasa bakti dan keringat kamulah memberikan yg terbaik buat anak2 saya..amin...mereka membesar dgn sihat..dan hasil dari jasa dan keringat kamulah saya dpt mengumpul sebanyak ini....


Hasil dua kali perahan di opis semalam..pagi sekali..ptg sekali..total sume 11oz..Alhamdulillah..

Dan ini hasil dari jasa bakti kekasih hati kedua..tetuan medela harmony..6oz..bahagi dua..sebotol 3oz utk dibawa ke rumah pengasuh bekalan utk si budak mulat2..hehehe..



Alhamdulillah...moga kamu diberi kesihatan yg berpanjangan bg memberi khidmat yg terbaik utk saya..sayang kamu sgt2...



v



v



v



v


nilah dia..tetuan spectra 3..hehhe..sgt2 berjasa dr anak yg pertama...







Upin Pakai Pampers

Untung betul upin ni..ade org bg dia pakai pampers...huhuhu...

upin tu pon pasrah  jer..kikikiki
Tengok tu..bape banyak pampers dikeluarkan..semata-mata nak bagi upin pakai pampers...katanye upin ni kencing nanti..alahai..tokei balak pon leh bankrup kalau cam ni..



Pas kena marah..cam ni lah gaya merajuk sekarang...kalau dulu gaya merajuk nye cam ni Fiqa Merajuk



Tapi trade mark merajuk masih sama mcm dulu....hehehehe..


ni plak merajuk sebab kena marah ngan ayah..minum air sampai tumpah2 cam tu..abis comot muka ngan baju...alahai kakak..pas satu2 keje kamu buat yer..

Tak kisah lah ape kamu nak buat nak oiii...ibu tetap syg kamu...tp jgn buat di luar batasan..mau mengaum juga ibu nanti...hehehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...