Friday, December 21, 2012

5S

Dah nak ujung2 thn ade gak lagi nak audit 5S ni..huhuuhh..slu ujung2 thn ni smngat nak abiskan cuti jer..tp sibuk plak nak audit2...kemas opis semata2 sebab nak ade audit..klu tak ade audit opis adalah carca merba..hik hik hik..tunjuk kemas masa nak audit jer..abis audit sepah blk..sawang2 pon mula menjalar blk..

Dah sebab nak audit..kemas2..so kemas la ape yg patut..termasuk dlm laci meja ni..mmg kena kemas..dulu mmg ade partition..pakai polisterin je..tp sebab polisterin tu tak thn..asik nak tercabut..gantikan dgn yg lain..masa jln2 kat tesco ri tu nmpak benda alah ni..tu yg beli..wat partitoin dlm laci meja ni..bg nampak kemas...eheheheh...senang skit..dan suka ati mata ni tgk bile dah kemas...

Jadilah cam ni rupanyer....taaaraaaaaaaa....


Boleh la..asal nmpak kemas skit kan...senget benget..tersilap potong..ehehehhe...







Thursday, December 20, 2012

Chicken Chop

Dinner mlm tadi..dah lama hajat hati nak mkn chicken chop ni..tp tak kesampaian. Mlm td baru dpt mkn..tu pon sbb nak gi cri brg2 umah yg dah abis..tp hampa..sayur pon tak ade...uhuhuhuhu..maka nye brg2 yg tak dirasakan perlu lg yg memenuhi troli...miahahaha..

Sejak dok bujang mmg suka mkn chicken chop kt kedai ni..mmg dh tak cari kedai lain..sbb dah rasa kt cni yg paling sedappp..serius sedap..<---ikut dr tekak saya la kan.. penah jg rasa chicken chop kt tmpt lain..tp tak sesedap ni lg..tp tak tau klu2 ade lg chicken chop yg sedap kt tmpt lain..harus gi cuba..hehehhe..

Husband pon dah terpengaruh..sekali mkn terus tak dpt tido mlm..teringat2 kesedapan ayam disamping sos black pepper..tu..ehehehe(tipu ok..husband saya klu bab tido no 1) ekekeke... kt sini bkn chicken chop je yg sedap..kebab dia pon sedaaaaappp...rata2 sape2 yg penah dtg restoren ni mmg ckp kebab dia sedap..bdk2 uitm shah alam pon ramai yg ckp kebab sini sedapp...

chicken chop
Skg harga chicken chop ni dah rm11.50..kalau dulu2 mkn..masa thn 2004 rm8.90..skg dah naik..senaik harga brg2..sos black pepper dia kali ni skit plak..klu tak selalunye mmg melimpah ruah..tp xpe..tetap sedap...dpt sos byk2..lg sedap..rasanye ayam tu dia grill..lembut jer...

kebab
Ni la rupe kebab nye..isi ayam dlm tu mmg byk..mmg penuh..mkn mmg rasa ayam yg byk...hehehe..rege rm3.50..Makan sorang skit ngan husband..dpt rasa dua2..tp yg byk mkn husband saya la..(hahahaha..tak bis2 husband je yg kena..ekekeke)


Set ayam goreng tu amik utk fiqa..dia mmg antu ayam goreng..tmbh2 biler ckp ayam goreng upin ipin..mmg suka la dia..mintak cuma ayam goreng je..tp tak tau nape dia bg sekali ngan kentang lenyek tu..sbb klu amik set ayam goreng cam set kfc tu baru dpt kentang lenyek tu..mgkin dia saje je kot bg kentang lenyek tu...rege ayam 1pcs ni rm3.50..kalau set tu ade mcm2 harga..iukt set mcm mna kita amik..ala2 set mcm kfc juga..

Si budak kecit lg sorang tu hanya memerhati org mkn smbil mulut dia dok terkecap2..gaya nak mkn..hhohoh..xde ape mknan yg nak bg awak mkn la dik oiii..amik la skit kentang lenyek tu bg dia rasa..nti kempunan plak anak ibu sorang ni..hahahaha...

Pg tadi masa antar Adam kt pengasuh..boleh plak dia wat muka cebik..nak nangis..alahai..tak sampai ati plak ibu ni tgk muka dia cm tu...selalu tak penag wat muka cebik cam tu..dah pandai yer..smpai skang terbayang2 muka cebik dia tu..huhuhuh..tak keruan nak wat keje..asyik nak cepat blk jer...<---penangan rindu kat anak la ni...ahahahaha...

Ok2..tersimpang citer plak..sape2 nak rasa mknan kt sini leh la dtg kt Kompleks PKNS Shah Alam..cari Restoren FC..nama pon dah nak sma cm KFC..ehehehhe..mcm2 mkanan ade lg..mee kari, laksa, bihun sup, bubur nasi pon ade..tp dia ala2 mcm mknan2 fast food la kiranyer...


Tuesday, December 18, 2012

Konvo Taska Permata

Entry lapuk lagi..baru nak citer..miahahahha..nak wat cmne..byk sgt kekangan masa..oklah..masa kejadian 1/12/12..hehehe...lama giler dok peram...

Fiqa tak konvo pon..daq 4 thn yg konvo..daq2 lain sbgai menceriakan suasana..wat persembahan..bile tgk diorg2 ni wat persembahan mmg kelakar giler la..excited pon yer..masing2 sibuk dok ngambil gbr..ngambik video..hehehe..mcm saya..mmg sgt2 teruja bile tgk fiqa leh wat persembahan.

Memula mmg takut..ye la..takut bile dia nmpak ibu ayah dia kt bwh stage dia tak mo buat ker kan..sampai masa sebelum rehearsel tu pon saya dh berkata2 ngan cikgu dia..dan cikgunye pon sekali mmg risau yg dia mesti tak nak buat nanti..miahahahaha..

Tapi Alhamdulillah..fiqa sgt2 bg kerjasama..dan dia la plak yg paling excited atas stage..dan dia juga yg paling beria2 berjoget sakan atas stage..muahahahaha..kagum saya..masa tu rasa nak menangis pon ade.. bile tgk anak dah leh buat persembahan cam tu..depan ramai org plak tu...(ibu awak ni mmg ratu airmata skit..) sebak yg ntah ape2..agaknye kalau anak tu naik atas stage amik sijil mau nangis tol2 ni..ekekkeke..

Ok..moh layan gambo je ye..ade gambo yg x bape nak clear..gegar2...maklomlah..tgn tak berbedung yg amik..(en somi la tu...)kah kah kah...



tgh beratur nak wat persembahan..bdk2 sume abis cikgu2 nye make up kan
persembahan lagu Are U Sleeping..gbr tak bape nak jelas..

Nyanyi lagu 1 Malaysia


Makanan mmg tersangat sedap nye..tak sempat nak amik gambar..si Adam dah merengek2..nak mkn pon tak tenteram..husband plak bz memenuhkan perutnye dulu..so gambo2 makanan tak dpt nak snap..miahahahaha...mcm2 jenis kek..sandwich pon bemcm segala jenis sandwish..

Ade nasi goreng kampung, bihun goreng..ayam goreng yg sedap banget...ade pai daging..puff sardin...kentang...oowwhhh..mcm2 la..mmg penuh la perut...muahahahahha...

Oklah..sekian..siap sudah entry yg dok dlm draft sekian lama..hehehehe...



Monday, December 17, 2012

Auto Publish..

First time..baru nak try auto publish..sesaja gatal..ekekekeke...nak tau camne fungsi auto publish...(kesian kan..dah ketinggalan zaman saya ni..baru nak tau cmne guna auto publish)..ngehngehngeh...

Dua entri sebelum ni..masa cuti..dua2 tu entry hasil dr cobaan menggunakan auto publish.. miahahahha.. berjaya..<---agak jakun jap kt situ...entry pasal NI dan INI. Entry yg di auto publish waktu cuti..almaklumlah..kalau cuti tu mmg jgn diharap dan tidak mengharap utk berada di depan pc utk wat 1 post pon..

Walaupon nama je ari cuti..tapi mak cik ni tak cuti..ade je keje kt umah menanti..ari cuti la nak membasuh..nak melipat kain..nak mengemas umah..nak msk sedap2..nak gi jenjalan..nak main2 ngan anak2..(see..byk tol keje nye kan..)tmbah plak dah ade anak kecik tu lg la membataskan keje2 mensosial kan diri..baru nak ngadap pc je bdk tu dah berbunyi..dah tu cenggana kan..so tu yg try wat auto publish..hahahaha..(jgn gelakkan saya yg baru belajar ni...hehehhe..)

gbr google

Sunday, December 16, 2012

Nak Kena Jumpa Pakar Telinga Ni..

Ade satu hari tu..tgh masak2 kat dapur..dengar la dua beranak tu bertelagah..ntah ape yg tak kena pon tak tau la bapak ngan anak tu..ade jer..hehehe..pas tu husband masuk dapur..

Saya       : Bang, nanti kita kena bawa fiqa jumpa doktor pakar telinga la..

Husband : Ha..nak buat ape..ooo..sebab telinga dia tu mcm ade bau taik telinga yer? (dah nama telinga..mmg          la ade bau taik telinga kan?..hahahhaa)

Saya        : Eh..tak la...nak suh doktor cek..fiqa ni ade masalah pendengaran ker erk..(masa ckp ni saya dah tergelak2..husband pon dah tergelak2)

Ye...sebab ape saya ckp cam tu..nak perli sebenarnye tu..hahahha..sebab..husband saya ni satu perangai dia..yg saya dah byk kali tegur..dan dah tak tau nak tegur camne..ialah..husband saya kalau bercakap..nak marah ke..mesti ngan suara yg lantang..kadang2 menjerit2..suara tinggi..

Jadi..bila dah jadi cam tu..sampai fiqa pon terikut2..bile berckp..masa dia tgh marah atau ape ker..mesti ikut cara ayah dia..huhuhuhuh..dan skang mmg teramat susah nak ajar dia utk tidak menggunakan suara atau nada yg tinggi cam tu..oooo..sgt2 susah...selagi role model nyer berckp cam tu..mmg dia akan ikut selamanyer..

Sape2 ade tak cara mcm mane nak ajar balik supaya dia tak gunakan lagi suara tinggi cam tu..any idea..saya dah mcm2 gaya nasihat..mcm2 cara dah ckp..tapi tak jln..smpai kdg2 tu hilang sabar..kena lepuk la si fiqa tu ngan saya..aduhai...sian tol..uhuhuhuuhu..







Saturday, December 15, 2012

Cameron Highlands..

Citer yg dh lapuk sgt..bru skg baru nak hapdet..masa kejadian pd 17//11/12..masa tu birthday fiqa.. Kebetulan hari tu gi umah member kawen kat sungkai. Memula tu masa perancangan awal mmg dah niat nak naik cameron. Tp disebabkan bile ptg asyik ujan jer rasa mcm teragak2 nak naik..

Masa smpai kt umah kenduri tu area 2 ptg..mkn2..isi perut yg lapar..amik gbr skit2..dlm khemah hanya kami anak beranak2 je yg mkn..ekekke..jemputan rmai yg dh blk..cuaca pon ala2 manja..

Makin lama makin redup dan gelap..dan akhirnyer ujaaannnnnn...sib baik masa tu ujan x berapa nak lebat..abis mkn..salam2 ngan tuan rumah..berlari2an ke kereta.payung tak bawa.uhuhuuhu..

Dalam kete dok teragak2..nak naik ke tak..memandang kan ujan masa tu dah semakin lebat..guruh berdentum dentam..tp sempat juga gi beli buah durian yg tol2 fresh..baru gugur dr pokok..hehehhe..masa tu abis 1 kete bau durian..

Last2..husband wat keputusan..teruskan dlu perjalanan..klu dah smpai sana masih ujan..patah blk..klu tak ujan boleh naik.. dan.. Alhamdulillah..sampai Tapah tak ujan..cuaca tersgt cerah..

So ngan ati yg berbunga2..naik la kami ke cameron..yeeaaaahhh..first time dlm idup naik cameron.. uwaaaaa... menjakun jap.. niat di ati mmg nak bw si birhday girl tu jln2..

Sepanjang jln naik atas ujan mula turun rintik2..nasib baik tak lebat..kabus mmg sgt tebal...cuaca mmg sgt sejuk..

tak tau pe motip ayah ajar anak bergambo cam ni..

Sampai2 atas tak tau nak tuju kemana..yela..masing2 mmg baru first time naik..hikhikhik..tak godek2 dlu info ape yg ade..dah katanya teragak2 nak naik..jd mmg tak prepare ape pon..apatah lg nak stay kt sini..baju bajan utk diri sdri dan husband mmg tak bw..baju anak2 jer yg ade..

Nampak Taman Madu Lebah..so terus terjah ke situ..tak ade ape yg menarik..snap gbr skit2 jer..


Lepas tu teruskan perjalanan..round2 area pekan..nak turun singgah kedai2 tu pon malas..sbb ujan..lgpun dua org kanak2 tu tgh sedap tido.. dan kebetulan lg masa tu dah pukul 530 ptg..

Cuma sempat menikmati teh di Cameron Bharat Tea house..nak bg basah tekaks dan sesi memanas bdn..

Beli sepotong kek bg merai daq birthday girl tu..
sgt2 cantik permandangan nyer..pas ujan dah benti barulah ramai yg turun bergambar kt situ..

Rasa mmg nak bergambar jg kat celah2 pokok teh tu..tp sebab dah kesuntukan masa..nak turun blk..so pendam kan dlu niat di ati tu yer...

ayah terlebih2 teruja mkn kek dr birthday girl..

seksinye adik..kakak yg skg suka bergambar cam tu..konon wat muka antu...uhuhuhu..

Adik yg dah menggigil2 sejuk..

tengah menangis ni..sbb kena paksa ngan ayah bergambo kt situ..



Kol 6 ptg terus turun..tak dpt nak singgah beli ape2..strawbery ke..sayur2 ke..goodies2 ker.. Masa perjalanan nak turun tu mmg sgt2 menakutkan..ngan cuaca gelap...kabus yg tebal..mmg tak nampak jln walaupon dah pakai high beam..mmg memerlukan perhatian yg sgt2..ati pon mmg berdebar2 jerk..uhuhuu..

Kalau tau cam ni suasana masa nak turun mmg sggup tak turun..stay je kat atas..beli je baju utk pakai..yg ptg ati tak segelisah sepanjang jln turun..anak2 masing2 sambung tido..ngan cuaca sejuk2 tu..Alhamdulillah...selamat sampai bawah kol 8 mlm..

InsyaAllah klu ade kelapangan lagi nak naik cameron lg..tido 1 atau 2 mlm kt cna...tak sabar nyer...hehehehhe...

Friday, December 14, 2012

Thursday, December 13, 2012

Stok EBM

Tak sempat nak kemas2..berterabur sume nyer..tp yg pasti ada antara EBM2 ni yg dah expired dan kena buang...huhuhuhu..sayang nye la..memandangkan daq tecit tu hanya minum 3 botol je sehari.

Bile dah start mkn ni lg la kurang dia nak minum susu..tp kalau direct BF asyik nak bergayut jer..bile minum pkai botol nak abiskan 3 auns tu pon bercinta nak tggu..


Yg dlm plastik aiskrim tu bkn aiskrim yer..tu susu..nak jimat ruang..pkai la plastik aiskrim..hehehehhe..dalam bekas yg kat bawwh tu adalah anggaran dlm 50 plastik aiskrim yg berisi 3 auns tiap satu..

Skang dah had kan waktu mengepam kat opis..klu tak sebelum ni selalu pam 2 kali..tp skg ni wat sekali je masa tghari..sbb nye dah xde ruang nak letak susu2 tu..uwaaaaaa...pam ari ni utk di bawa bekal esok nye ke rumah pengasuh..hasil pam dr ari jumaat je slu nye simpan dlm fridge atas ni..

Dulu masa fiqa pon susah jg nak minum susu pakai botol..dan last2 mmg byk stok yg kena buang..tgk kt SINI dan start dr umur dia 9 bulan mmg dia tak minum dah pakai botol..sggup tahan lapar tak nak minum susu..bile time blk amik dia tu sampai umah terpaksa nyusukan dia dulu baru leh wat keje..

Sbb tu la agaknye bdn si kakak tu kecit..bg susu formula pon tak nak..baru dlm saya masa pantang ri tu la dia nak minum susu formula menggunakan botol...adoiii la anak..ni dah menurun kat adik plak..susah nak minum susu dlm botol..nak yg fresh ajer...

Bekas unggu tu bkn susu..yg tu puree labu.. Adam dah start mkn..jd ujung minggu je wat kan puree lebih2..pas tu simpan..

Wednesday, December 12, 2012

WW~~

Cer tgk yg beranak panah tu..


Alahai kakak..dah 3 thn..tp yg paling kecik dlm taska wlupon dlm taska tu ade bdk yg umur 2 thn..kakak tetap paling kecik..bile la nak besar anak ibu ni..

Gbr masa rehearsel konvo taska..nanti2 la update psl konvo tu..hehehhe

Monday, December 10, 2012

Ku Dipaksa Kau Memaksa

Hohohohoho....


Saya demam..huhuhuhu..demam nak tumbuh gigi..cian saya kan...cian jg ibu saya letih layan karenah saya sampai ibu saya ckp tak dpt nak wat keje umah..blog ibu saya pon tak berhapdet..umah kwn2 ibu saya pon ibu tak sempat nak singgah..tp ibu ckp..tak ape lah wlu ibu letih..apa saje utk anak2 ibu..

Saya tak isap puting...tp ibu saya paksa jg saya isap puting tu utk legakan sakit gusi saya tu..walaupon saya meronta2..wat muka belas kasihan ngan nangis sekuat ati..ibu saya tetap jg sumbat puting tu..saya dgn muka pasrah dah dipaksa serta terpaksa..isap juga la puting tu...puting tu pon kwn ibu saya yg bg..

Ibu saya paksa saya isap puting ada sebab lain jg..selain utk legakan gusi saya yg tgh sakit tu..ibu saya rimas..sbb saya klu demam mmg xleh nak berenggang ngan ibu saya..asyik nak berkepit jer..klu tak demam pon saya mmg suka berkepit ngan ibu saya..tido nak ibu saya peluk saya..klu ibu saya bangun gi toilet pon saya dah meraung mcm kena pukul..miahahahaha...

Ibu slu ckp saya ni maaannnnjaaaaanyeeerrrrr...tak mcm kakak saya..kakak saya behave..hehehe..dah ibu slu ckp cam tu kan..jd saya jd manja la..kan ape yg ibu ckp slunyer akan jd doa utk anak2 ibu..ekekekek..nak wat cmner..saya kan anak lelaki..nak manja lebih2 ngan ibu saya..ngan ayah saya tak geng sgt..sbb ayah saya asyik layan bola..katun..bola..katun..tak pon mainan2 ayah tu..tgh siap2kan saya pon mata ayah saya bkn pandang saya..pandang tv..tgk katun..oh...tensen jap saya..hahahahaha..

Oklah..sekian dari saya utk ari ni...


Ku Yg Dipaksa,
Muhammad Adam Kasir Safiy

Monday, December 3, 2012

Ruam Susu

Kalau budak2 yg nyusu badan ni selalu kena ruam susu ni kan..mcm anak saya, Adam..ruam susu nye sgt la teruk..sampai di rujuk ke Pakar Kulit..huhuhu..sensetip betul kulit dia..

Dah mcm2 petua pakai..tepung ubi, lipstik la..ubat dr klinik pon dh sapu..tp sume tak berkesan. Makin teruk lagi ruam nye. Ditambah lg kalau dia minum susu pakai botol dia suka sembur blk susu tu..tu yg menyebabkan ruam susu nye tak penah nak sembuh..Hari tu hubby ade ckp ade sorang kakak kt opis nye ada bg petua supaya ibu nye tetiap pg sebelum gogok gg tu jilat kat tempat ruam2 tu...tak penah plak dgr petua tu..dan mcm tak sanggup plak nak wat cam tu..huhuhuuhu..

Jd ari jemaat ri tu dah di refer ke pakar kulit. Doktor dh bg krim ngan pelembab sekali utk disapu. Dan setelah dua ari Alhamdulillah kulitnyer dah beransur pulih..meskipun tak pulih sepenuhnya still nampak la perubahan skit dr sebelum ni..


Tengokla..betapa comotnye muka dia ngan ruam susu.sampai kt tengah2 dahi pon ado...masa ni dah kurang..kalau tak sebelum ni lg teruk merah2 muka nyer..kdg2 cian tgk bile ruam tu gatal sgt..abis digaru sampai luka..alahai adik..sib baik la kamu ni lelaki..kalau pompuan..tak cun dah dik..hehehhe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...