Wednesday, October 31, 2012

Budak 4 Bulan Dah Makan Ayam Bakar..

Hehehehe..cam tak caye kan..tp percayalah...












v
















v












v








v



percayalah...hanya trick kamera sajer...kikikikiki....


Aidiladha 1433H..

Walla...baru ari ni nak hapdet citer raya korban kan..hehehe..tak de pe yg menarik sgt pon..biasa2 jer..pagi aya pas semayang raya gerak blk kpg hubby..Raya pertama tu kt kpg hubby belum lg menjalankan ibadah korban sebab mengikut kata hubby org kpg tu tak nak terkejar2 sebab hari tu kan jumaat..jd ngan nak kejar wat korban nyer..ngan nak semayang jumaat plak nanti..jd lebih baik wat keesokkan ari nyer..leh bersantai2...heeheheh

Kami balik ari jer..pas maghrib tu gerak balik singgah umah nenek saya. Dapat duduk kejap je la memandangkan dah malam sgt...plan nak tido umah nenek jer..Tp memandangkan baju bajan pon tak bawak..dan teringatkan tingkap umah yg tak ditutup..maka gagahkan jg la diri utk blk...walaupon bdn rasa teramatla letihnyer..Lgpun bkn saya yg drive..hubby yg drive..hahahahah...

Hari sabtu dan ahad tak gi mana pon..bersantai2 ngan anak2 kt umah..mmg syok bile dpt dok umah lama2 ngan anak2 kan..

Ahad tu kat area kawasan umah saya wat korban..dapat la sebungkus daging..Alhamdulillah..Tengahari plak adik saya datang umah..dan gigih la saya cuba wat crepe durian yg sdg hangat dipasaran skg ni..gambar lupa plak nak snap..kekekek..cubaan pertama melempeng adalah gagal yer..masa tu dah berkecai punah segala harapan...tp gigih jg la membuatnyer..Alhamdulillah..kira ok skit la..lepas la tekak nak rasa mkn crepe durian hasil tgn sdri...heheheh..

Isnin ade plak korban lg kt opis..Alhamdulillah..dapat lg sebungkus daging dan tulang...huhuuhh..sedap tu tulang wat msk sup..dan gambar lupa lg nak snap disebabkan kebizian melapah daging2..kahkahkahkah...nampak gaya nyer memang menu daging la seminggu ni..sila mkn daging sampai pengsan okey...hehhee..

So ini je la gbr yg ade utk disemadikan sempena raya korban thn ni...


Tuesday, October 23, 2012

Bile Bohsan di Tahap Kritikal...

Anak-anak jd bahan hilangkan buhsan..ekekekeke...layankan aje...



Eh...nape kakak senyum wat gg cam tu?adekah dh terlampau super comel gaya cam tu?muahahaha...
Cian si adik yg sedia bambam..tersepit dibelakang..dgn muka tak bersalah...hahaha....
Layankan aje ibu ni kan...ekekekeke...

Anak2..pengubat jiwa lara...penat lelah seharian bekerja hilang tatkala menatap senyuman dua org permata hati ini...

Alhamdulillah..terima kasih Ya Allah...atas kurniaan yg tak terhingga ini...ibu sayana kamu berdua sgt2..muaaahhhh....

EGO

Ye...ego..satu perkataan yang membawa bermacam-macam maksud yang tersirat yang boleh meleraikan dan meruntuhkan tiap hubungan sesama manusia.Kalau terlebih ego memang akan memakan diri sendiri.Tak kemana nak dibawa sikap ego tu.

Kdg2 sukar untuk menegur dan menasihati orang yg mempunyai sikap ego yang tinggi.Seolah-olah hanya dirinya yang betul.Segala nasihat yg diberi tidak pernah utk diambil utk difikir secara rasional.Ego yang tinggi mana sgt pun tak akan dapat dibandingkan dengan diri kita sebagai seorang hamba Allah yang masih belum cukup amal dan ibadat untuk berdepan dengan dugaan dan ujian dari Allah.

Sama-samalah saling bersikap rasional atas perkara2 yang mendatangkan kebaikan bersama.Yang salah diperbetulkan yang perlu ditegur eloklah ditegur cara yang baik.Bkn dengan cara menyinggung hati dan perasaan org lain, memperkotak katikan maruah seseorang. Setiap masalah boleh dibawa berbincang sekiranya ego masing-masing diketepikan.Hanya dengan ego yang menguasai diri hubungan antara sahabat, adik beradik,keluarga, suami isteri boleh berantakan dan terlerai.

Tidak rugi sekiranya pd sesetengah perkara yg boleh dibawa berbincang kita membuang ego kita yang tak bertempat tu.Ego membuatkan manusia jauh dari kebenaran dan menyimpang dari petunjuk Allah...Nauzubillah...Ya Allah..jauhkan lah dari hambaMu ini.

"Pernahkah anda merasakan tekanan, kegelisahan hati dan merasakan bebanan hidup yang berat dan mencengkam jiwa, seolah-olah semuanya menjadi serba tidak kena? Jika ini terjadi bererti anda dalam kegelapan cahaya hati dan dilitupi keegoaan yang sgt tinggi"

Buanglah sikap dengki dan irihati serta kesombongan hati.Gantikanlah dengan rasa cinta, kasih dayang dan sikap merendah diri.

Tidak semestinya orang yang lebih tua dari kita boleh kita memandang rendah dan menjatuhkan maruahnya sesuka hati hanya disebabkan kesalahan yang pernah dilakukan dan tidak semestinya kita yang muda sentiasa menanggap diri kita adalah yang terbaik. Setiap manusia akan menerima dugaan dan ujian dalam kehidupan. Untuk diri kita sendiri belum tentu lagi apakah bentuk ujian dan dugaan yg akan kita hadapi kelak.Muhasabahlah diri untuk kearah kebaikan. Moga saya sentiasa diberi petunjuk dari Allah untuk setiap perkara yang berlaku didalam kehidupan yang semakin mencabar ini. Amin..

p/s : Teringatkan ayah dan ibu di kampung..moga Allah pjgkan umur, murahkan rezeki, diberi kesihatan yg baik pd kedua2nya, dilindungi dan diberkati Allah hendaknya..Amin..

Tuesday, October 16, 2012

Welcome Back!!!

Huhuhuhuh..tajuk tak menahan yer..welcome back..welcome sgt lah kan lepas blog dah bersawang bagai..setahun jg membiarkan blog kesepian dan kegersangan..kekekeke....blog pon leh gersang kan..layaaannn...

Al kisah...semangat nak menaip ni mmg membuak2..tp entah nape la penyakit M ni melanda bagai tsunami..ditambah plak rutin keje yg bertambah..eceeeh..bertambah lah sgt kan..hehehe..Nak tau nape blog ni tak berhapdet2?Jeng..jeng..jeng...penyebabnyer adalah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v
ni lah penyebabnyer..pembawakan bdk ni sampai ibu nyer lemau sesangat...hahahah...

Alhamdulillah...pd 060612 bersamaan 16 Rejab 1433h pada pukul 0647pm saya telah selamat melahirkan anak lelaki seberat 2.98kg..yang diberi nama Muhammad Adam Kasir Safiy Bin Mohd Noor Syawal Alhamdulillah...dah sepasang rezeki dari Allah..syukur...

Sekarang masih kelam kabut menguruskan masa..haiyaaaaaaaaaa..mcm manalah org yg anak ramai tu menguruskan masa kan..mmg saya salute abis..saya yang dua ketul ni pon kdg2 tak terkejar dibuatnyer..hehehe..

Alhamdulillah baby masih menyusu badan dan insyaAllah nak teruskan hingga dia berumur 2 tahun..menyusu badan sepenuhnya seperti kakak nyer.insyaAllah..amin..Gambar kat atas tu masa baby doblas ari dilahirkan..dan skg ni sgt2 lah bambam..Sangat2 berbeza dgn kakak..

kakak dan adik..

Oklah..entry pembukaan dulu..lenkali citer lagi..InsyaAllah..moga2 penyakit M ni pergi jauh2...Selama ni hanya menjadi silent reader jer kt blog2 kwn2..nak komen pon lemau...see..betapa lemaunyer saya..hahahahha...InsyaAllah..lepas ni tak kan jd silent reader dah..kekekke..tgh nak amik mood utk meninggalkan jejak..hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...